Нова среща между главните преговарящи на Белград и Прищина ще се състои в сряда в Брюксел, заяви говорителят на Европейската комисия

Нова среща между главните преговарящи на Белград и Прищина ще се състои в сряда в Брюксел, заяви говорителят на Европейската комисия

14 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Нова среща между главните преговарящи на Белград и Прищина ще се състои в сряда в Брюксел, заяви говорителят на Европейската комисия

Нов кръг от диалога между Белград и Прищина на ниво главни преговарящи, на който те ще обсъдят намирането на решение във връзка с решението на Централната банка на Косово да забрани използването на динари, ще се проведе в сряда в Брюксел, заяви днес говорителят на Европейската комисия Петер Стано, съобщи Танюг. На брифинг в Брюксел Стано каза, че ЕС очаква и двете страни да покажат гъвкавост и желание за постигане на компромис.

"Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина призова основните преговарящи от двете страни да продължат преговорите. Те ще се срещнат в сряда тук в Брюксел и ще продължат преговорите за намиране на устойчиво временно решение за хората, засегнати от решението на Централната банка на Косово за паричните трансакции", заяви Стано. Той добави, че ЕС при всяка среща в рамките на диалога между Белград и Прищина се надява това да е последната среща, която ще се занимава с този конкретен въпрос, защото, както каза той, такива въпроси отвличат вниманието от това, което наистина е необходимо.

"А това, което наистина е необходимо, е напредък в реализирането на така нареченото Охридско споразумение с неговия анекс за прилагане. Така че се надяваме, че страните ще могат да се държат в европейски дух и да постигнат необходимия компромис“, каза говорителят на ЕС.

Той подчерта, че както всичко в диалога, той не зависи от това какво иска ЕС, а от готовността и способността на двете страни да постигнат приемлив компромис. На въпрос дали Белград и Прищина са представили предложения за решаване на проблема с използването на динари, Стано каза, че въпросът какво са направили двете страни е най-добре да оставим на тях, защото те са в най-добра позиция да говорят сами за себе си. „Мога да кажа от името на ЕС като посредник, че ние сме тук, опитваме се да намерим изход за устойчиво временно решение за хората, засегнати от това решение на Централната банка на Косово, и искрено очакваме и двете страни да дойдат в Брюксел за тази седма среща, за да обсъди този въпрос и да бъдат готови да намерят решение, което е приемливо и за двете страни и което на първо място отговаря на нуждите на хората, засегнати на терена от това решение", каза говорителят.

Поради страх от възможни глоби от Прищина заради използването на динари в Косово, заведенията за обществено хранене, търговия на дребно и едро в Косово спряха днес да приемат плащания в динари, съобщава вестник "Политика". Собственикът на търговски обект от Лапле село близо до Грачаница, Стефан Чиркович, каза за Танюг, че от днес, поради страх от евентуални глоби, в неговия обект няма да се приемат динари. "За съжаление от днес не можем да работим с динари, Прищина обяви много големи глоби, ако приемем динари. Това ще направи живота още по-труден. Какво да правим, така е“, каза Чиркович.

Радмила Рашич от Добротин край Липлян, Северно Косово, заяви, че днес не е могла да плати стоките, които е купила в магазина с динари. "Платих в евро и имам и динари в портфейла си, но вече не приемат динари, а само евро“, каза Рашич, 

Преходният период, определен от Централната банка в Прищина за изпълнение на решението за премахване на динара в Косово, изтече в събота. Косовските власти съобщиха, че ще бъдат предприети наказателни мерки срещу тези, които използват валута, различна от евро за финансови трансакции. На 1 февруари Централната банка в Прищина взе решение да забрани използването на сръбския динар като платежно средство в Косово.

#нов #кръг #диалога #белград #прищина #ниво #главни #преговарящи #обсъдят #намирането

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете