Николай Денков: В институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че имаме партийно зависими лица

Николай Денков: В институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че имаме партийно зависими лица

27 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Николай Денков: В институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че имаме партийно зависими лица

В институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че имаме партийно зависими лица и то само от единия край на политическия спектър. Това каза премиерът в оставка Николай Денков пред журналисти, след като получи втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев и го върна веднага неизпълнен. 

Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия, каза по-рано днес президентът Румен Радев при връчването на мандата. Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза, добави Радев.

Ето това е проблем и това е всъщност, което през цялото време се опитахме да наложим като реформи, да не стигаме до ситуация, в която уж независимите регулатори се оказват оцветени политически. Заради това искахме да направим правителство и това е основното, заради което другите отказаха да продължим с правителството, защото видяха, че искахме да го променим, коментира Денков.

Попитан дали ни очаква конституционна криза Денков заяви, че не вижда никаква причина за това и има ясни разпоредби в Конституцията. Предстои да се връчи трети мандат, президентът ще реши на кого, заяви Денков и отбеляза, че след като бъде върнат мандата и от третия мандатоносител, ще се пристъпи към изпълнение на новите разпоредби на Конституцията.

Отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза ми се вижда несериозно. Ние имаме още стъпки от процеса, такава процедура има в другите държави. Както виждате, в другите държави не е настъпила конституционна криза, коментира той. 

Денков заяви, че е имало и друго предложение относно промените в Конституцията- да няма служебно правителство. Ако тогава бяхме казали това предложение, щяхте да кажете "вие искате да останете на власт по време на изборите", каза Денков. Венецианската комисия, когато дойде в моя кабинет в Министерския съвет, точно това предлагаше, и това е най-добрият вариант, добави той. 

Дали има виновни или няма виновни, в момента, не е въпросът. Въпросът е ние да си извървим конституционните стъпки , така че да се проведат избори и да има следващо правителство, посочи Денков. 

Денков заяви, че е убеден, че най-подходящият вариант е изборите да бъдат "2 в 1", за да не се „протака процесът“ и за да се спестят поне 100 млн.  лева. По думите му оттук нататък зависи от процедурата, от мандатоносителя, който ще приеме третия мандат, от хората , които трябва да поемат длъжността на премиер.

Тези конституционни промени не се правят за един мандат, за едно правителство, това трябва да бъде устойчива конструкция, заяви Денков. Той отбеляза, че е нормално да има трудности, когато има нова процедура. Ако бъдат отменени от Конституционния съд, нека да видим с какви основания, тогава ще мислим за това, добави той. 

 Съдът е възстановил лабораторията "Евролаб" на Капитан Андреево, ето това е образът на новата власт, добави Атанас Атанасов от ПП-ДБ. 

#институции #трябвало #бъдат #партийно #независими #изведнъж #оказва #имаме #зависими #лица

Още новини

Още новини от България, които може да четете