Най-голямата заплаха, пред която е изправен ЕС, е популизмът, заяви гръцкият премиер

Най-голямата заплаха, пред която е изправен ЕС, е популизмът, заяви гръцкият премиер

7 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Най-голямата заплаха, пред която е изправен ЕС, е популизмът, заяви гръцкият премиер

Популизмът в различните му форми, независимо дали идва от крайната десница или крайната левица, е най-голямата опасност, пред която са изправени всички европейски страни, каза днес премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от електронното издание на вестник „Катимерини“.

Мицотакис говори днес в последния ден от конгреса на управляващата партия Нова демокрация, на който реч произнесе и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Популистките демагози искат да създадат изкуствени разделения (…) нещо, за което Гърция е платила висока цена в миналото. Никога няма да позволим нещата, които се случиха през последното десетилетие, да се повторят“, каза той.

Мицотакис заяви, че Гърция е бележи напредък от изоставаща до лидер в икономическия растеж, отчитайки увеличаване на инвестициите, намаляване на безработицата, понижаване на държавния дълг и по-високи заплати и пенсии.

„Ние намаляваме разликата с Европа и искаме да я заличим навсякъде. В това усилие имаме подкрепата на ЕС“, каза Мицотакис, обвинявайки опозиционните партии, че се стремят да спрат този напредък и че „замърсяват политическия диалог с токсичност“.

В заключение той отбеляза, че подкрепата за Нова демокрация на предстоящите европейски избори е подкрепа за стабилността и напредъка на страната.

#популизмът #различните #форми #независимо #дали #идва #крайната #десница #или #левица

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете