Националната среща „Автентичност и съвремие“ за шеста година превръща Попово във фолклорна столица на България

Националната среща „Автентичност и съвремие“ за шеста година превръща Попово във фолклорна столица на България

1 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Националната среща „Автентичност и съвремие“ за шеста година превръща Попово във фолклорна столица на България

Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ за шеста година превръща Попово във фолклорна столица на България. Форумът, на който среща ще си дадат изпълнители от региона и страната, ще бъде в дните от 5 до 7 юли, съобщи за БТА директорът на фестивала народният певец Петър Кирилов. 

Целта на проявата е съхраняване, популяризиране на фолклора от всяка една фолклорна област, която да се представи в центъра на Северна България.

Организатори традиционно са Община Попово, Сдружение за фолклор „Цветница“, Дом на културата „Димо Коларов“, със съдействието на Народно читалище „Съзнание 1907“ кв. "Сеячи". 

Предвидени са конкурсна програма, ревю на автентични народни носии, концерти и фолклорни работилници. 

Петър Кирилов добави, че новото тази година е, че кулинарният фест „Бабините вкусотии“ ще бъде в рамките на два дни – събота и неделя. В тях любители кулинари и професионалисти ще могат да покажат своите умения в открити демонстрации и кулинарно изложение. Програмата включва още Алея на занаятите, търговска алея, представяне на книги и албуми на именити български певци, като и срещи с тях.Със шестото си издание Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ се превърна в една от най-мащабните събития в област Търговище. „Интересът е много голям. Миналата година в срещата участваха 400 колектива, с над 3000 изпълнители. А тази година месец преди проявата вече имаме над 300 постъпили заявки за участие във конкурсната програма“, коментира Кирилов.

Националната фолклорна среща в Попово и тази година ще се разгърне на четири сцени, на които ще се изявят талантливите творци на България. Първа ще е на централния градски площад „Ал. Стамболийски“, втора – залата на Дома на културата, трета сцена отново е открита - пред Дома на културата и четвърта – в парка пред Общината, поясниха организаторите. 

Петър Кирилов бе категоричен, че Община Попово поддържа и съхранява българския дух чрез подпомагане на културата в града и в населените места на общината, на творческите състави, които развиват дейност на територията ѝ. 

 

 

#националната #фолклорна #среща #автентичност #съвремие #шеста #година #превръща #попово #столица

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете