НАТО трябва да подкрепя Украйна по устойчив начин, заяви гръцкият външен министър

НАТО трябва да подкрепя Украйна по устойчив начин, заяви гръцкият външен министър

3 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


НАТО трябва да подкрепя Украйна по устойчив начин, заяви гръцкият външен министър

НАТО трябва "да развие устойчиви начини за подкрепа на Украйна срещу руската агресия", заяви гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис, след като пристигна на срещата в Брюксел на външните министри на страните членки на НАТО във връзка с Украйна, предаде АНА-МПА.

Герапетритис също така отбеляза, че на този ден НАТО чества 75-тата си годишнина, както и присъединяването на Швеция. "Щастлив съм да видя знамето на Швеция пред централната на НАТО. Това е исторически момент за алианса. Гърция подкрепяше присъединяването й от самото начало и сме щастливи, че НАТО на практика удвои членовете си през последните 20 години, което е положителен сигнал за мира и сигурността в света", подчерта гръцкият външен министър.

Герапетритис заяви, че алиансът трябва да се занимае и с проблемите в южното съседство. "Както знаете, в този регион се наблюдава нарастване на агресивността", каза министърът на външните работи, като добави, че алиансът същевременно трябва да види как ще се развие ситуацията в Газа и как последиците ще се отразят на Сирия, Ливан и Червено море, тъй като тяхното значение е глобално. "И, очевидно, има въпроси, които трябва да разгледаме, свързани с актуализирани форми на сигурност, като киберсигурност и защита от дезинформация", добави той.

В заключение той посочи, че "НАТО играе решаваща роля. Гърция смята, че е важно да се подсили връзката между НАТО и Европейския съюз. Трансатлантическото сътрудничество е от изключителна важност за съхранението на универсални ценности като демокрацията, върховенството на закона, международното право и, разбира се, човешкото достойнство и хуманитарното законодателство".

#нато #трябва #развие #устойчиви #начини #подкрепа #украйна #срещу #руската #агресия

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете