Музеите в Горна и Долна Оряховица са оборудвани с нови фондохранилища, с финансиране от Министерството на културата

Музеите в Горна и Долна Оряховица са оборудвани с нови фондохранилища, с финансиране от Министерството на културата

11 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Музеите в Горна и Долна Оряховица са оборудвани с нови фондохранилища, с финансиране от Министерството на културата

Музеите в Горна и Долна Оряховица са оборудвани с нови фондохранилища, съобщиха от пресцентъра на Историческия музей в Горна Оряховица.

С този проект завършват дейностите по проектите на горнооряховския музей, които в края на 2023 г. бяха одобрени за пълно финансиране от конкурсните сесии на Министерство на културата. Общата стойност на субсидията, която Исторически музей – Горна Оряховица получи от министерството за реализирането на двата проекта, е в размер на 27 915 лева.

С проекта „Оборудване на фондохранилища“, на стойност 5 075 лева, музеят продължи дейностите по подобряване на условията за съхраняване на културни ценности, започнати със спечелен идентичен проект през 2022 г. Закупено и монтирано е ново оборудване, което осигурява по-ефективно усвояване на наличните площи във фондохранилищата на музеите в Горна и Долна Оряховица. Новите съоръжения ще благоприятстват дългосрочното и безопасно физическо съхранение на ценности от фондовете на музеите.

Резултатите от проект „Да уловим времето“, на стойност 22 840 лева, бяха представени на 29 юни в музея с официално откриване на новата образователна експозиция. В нея са подредени реални експонати, свързани с времеизмерването от края на ХIХ и ХХ век, заедно с дигитален кът с образователна анимация и триизмерно виртуално пространство.

Чрез използване на съвременни техники за триизмерно сканиране и моделиране, направената образователната анимация запознава посетителите детайлно с механизма на работа и историята на един от градските символи на Горна Оряховица – Часовниковата кула, която не съществува от половин век и вече не може да бъде видяна в реална среда.

След извършена фотограметрия на запазените части от часовниковия механизъм е създадено виртуално приложение с VR-очила. С поставянето на очилата посетителите в музея могат да се запознаят с функциите на отделните части от съхранения механизъм и цялостното предназначение на часовниковата кула.

Новата образователна експозиция ще бъде един от акцентите в единадесетото издание на ваканционната програма „Семейни съботи в музея“ през това лято, уточниха от музея.

 

#музеите #горна #долна #оряховица #оборудвани #нови #фондохранилища #съобщиха #пресцентъра #историческия

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете