Мога да оценя 20-годишното членство на България в НАТО само като позитиви за нашата страна, каза заместник-кметът на Самоков Люба Кленова

Мога да оценя 20-годишното членство на България в НАТО само като позитиви за нашата страна, каза заместник-кметът на Самоков Люба Кленова

29 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Мога да оценя 20-годишното членство на България в НАТО само като позитиви за нашата страна, каза заместник-кметът на Самоков Люба Кленова

Мога да оценя 20-годишното членство на България в НАТО само като позитиви за нашата страна, защото, обединявайки се и влизайки в организацията, ние си гарантираме ресурси, които да осигурим и да се защитим, каза заместник- кметът на Община Самоков Люба Кленова по време на форум в Националния пресклуб на БТА в Самоков, след официалното откриване на изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“.  

Кленова добави, че силата е в обединението. По думите й членството ни в НАТО е гаранция за спокойствие и крачка в правилната посока. Заместник – кметът каза, че когато хората нямат информация за това какво представлява нещо, тогава подхождат скептично. „Когато разкажем какво се е случило през последните 20 години и разясним същността, обикновеният човек може да направи реална оценка и колко е полезно нашето участие в организацията“, добави още Люба Кленова. Тя каза, че подобни инициативи са много полезни, защото тази информация е необходима. 

Гост на изложбата бе и полковник Цветан Цолов, военен експерт. Той каза, че е свързан с организацията още от кандидатстването на България за присъединяване. "Много от хората смятат, че присъединяването на България към НАТО е било по принуда, което не е вярно", посочи още Цолов. По думите му някои членове на обществото също мислят, че НАТО е организация, в която се налагат решенията. "Това не е така, решенията се взимат чрез консенсус и гласуване, за разлика от Варшавския договор, към който членувахме", коментира Цолов. По думите му организацията дава много възможности за развитие и отбеляза, че България се нуждае от своите отбранителни способности.

„Много често си задаваме въпроса какво прави НАТО в Афганистан и други страни, защо е там, отговорът е прост - България е там, защото е по-добре да държиш вълка в гората, отколкото да дойде в кошарата. т. е по-добре да държим потенциалните заплахи за България далеч от нашите граници, отколкото да чакаме те да дойдат тук и тогава да се противопоставим“, посочи още Цолов. Полковникът каза, че този отговор може и да служи за отговор на въпроса защо България участва в помощите за Украйна. „Ако България не беше член на НАТО тя можеше да бъде в ролята на Сърбия, Беларус, Молдова“, добави още военният експерт. 

Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА. 

#мога #оценя #20годишното #членство #българия #нато #позитиви #нашата #страна #защото

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете