Министерството на здравеопазването на Румъния одобри експлоатацията на първата детска болница, изградена с дарения

Министерството на здравеопазването на Румъния одобри експлоатацията на първата детска болница, изградена с дарения

5 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Министерството на здравеопазването на Румъния одобри експлоатацията на първата детска болница, изградена с дарения

Министерството на здравеопазването на Румъния подписа заповед за одобрение на експлоатацията на първата детска онкологична болница в страната, изградена с частни дарения от асоциация "Дари живот". Това се случва четири месеца, след като строителството и оборудването на лечебното заведение бяха готови, отбелязват местните медии.

На 19 март асоциация “Дари живот”, която събра средствата и изгради лечебното заведение, подписа документите, с които предаде лечебното заведение на румънската държава. В момента се извършва оценка от екип на Дирекция „Обществено здраве“ на Община Букурещ за издаване на разрешение за експлоатация. Очаква се то да стане факт още в началото на следващата седмица, уверяват от Министерството на здравеопазването.

Детската болница е дарена на здравното заведение “Мария Кюри”, което се намира в непосредствена близост и което е подчинено на Министерството на здравеопазването на Румъния.

“Победа. (Здравният министър Александру) Рафила видя болницата. Румъния, по собствено желание и без да е принудена от никого, одобри заповедта на министъра. Следваща стъпка: Дирекция „Обществено здраве". И тогава местим децата. Дарете живот”, написа в социалната мрежа Фейсбук една от основателките на асоциация “Дари живот” Кармен Ускату.  

Тя и колежката й Оана Георгиу вече започнаха да набират средства за следващия проект - построяването на втора сграда, където ще бъде преместена детската болница „Мария Кюри“.

Изграждането и оборудването на първата детска онкологична болница в Румъния струва 53 милиона евро. Парите са събрани от дарения, направени от 350 000 души и спонсорства, направени от 8000 компании. В кампанията за набиране на средства се включи и групата “Металика”. 

Болницата е на девет нива и ще разполага с отделения по онкология, лъчетерапия, хирургия и неврохирургия. Тя има и киносалон и детска площадка. 

БТА беше първата българска медия, която посети лечебното заведение още по време на неговото изграждане и направи документален филм за болницата в началото на месец януари миналата година. "Болница на надеждата" можете да видите тук. 

#министерството #здравеопазването #румъния #подписа #заповед #одобрение #експлоатацията #първата #детска #онкологична

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете