МИНА: Проучване в Черна гора установява, че най-дискриминирано е ромското население

МИНА: Проучване в Черна гора установява, че най-дискриминирано е ромското население

15 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


МИНА: Проучване в Черна гора установява, че най-дискриминирано е ромското население

Повече от 75 процента от гражданите на Черна гора смятат, че ромската общност е дискриминирана, а 54 процента не биха се оженили за човек от тази общност, предаде за БТА черногорската агенция МИНА, позовавайки се на данни от проучване на моделите на дискриминация срещу етническите малцинства в Черна гора.

Проучването е проведено от неправителствената организация Граждански алианс в сътрудничество с агенция „Дамар“ в 19 общини в Черна гора чрез извадка от 1000 респонденти.

Според прессъобщението на Гражданския алианс проучването показва, че най-разпространената форма на дискриминация в Черна гора е свързана с политическата принадлежност, на второ място е сексуалната ориентация, следвана от етническата принадлежност.

Според проучването всеки десети анкетиран се е почувствал застрашен в даден момент поради националната си идентичност, а мнозинството с такъв опит посочват като основен проблем трудностите при намиране на работа, особено в държавния сектор.

От Гражданския алианс подчертават, че трябва да се обърне специално внимание на констатацията, че всеки трети анкетиран смята, че повечето инциденти, на които е станал свидетел през последните две години, са били мотивирани предимно от етническа нетърпимост.

Анкетата е направена в рамките на проект „Да честваме разнообразието. Да отгледаме различни култури“, подкрепен от Фонда за защита и утвърждаване правата на малцинствата.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)

#процента #гражданите #черна #гора #смятат #ромската #общност #дискриминирана #оженили #човек

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете