МИНА: Черна гора е важен фактор на стабилност на Балканите, заяви германският канцлер Олаф Шолц

МИНА: Черна гора е важен фактор на стабилност на Балканите, заяви германският канцлер Олаф Шолц

29 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


МИНА: Черна гора е важен фактор на стабилност на Балканите, заяви германският канцлер Олаф Шолц

Черна гора е важен фактор на стабилност на Балканите и е крайно време да стане член на Европейския съюз, заяви днес в Берлин германският канцлер Олаф Шолц при среща с черногорския премиер Милойко Спаич, предаде за БТА черногорската агенция МИНА.

„Крайно време е членството (на Черна гора в ЕС) да се осъществи, защото обещанието за членство бе дадено преди повече от 20 години“, каза Шолц.

По думите му перспективите пред Черна гора са големи, а нито една страна в региона не изпълнява такива реформи, каквито Черна гора. Той допълни, че ангажираността в реформите е ключова, но страната трябва сама да вземе всички решения.

„Това важи и за предстоящите реформи в сферата на правосъдието, които трябва да се изпълнят бързо“, посочи Спаич.

Той изтъкна, че съществува решимост от страна на Германия да развива регионалното сътрудничество на Западните Балкани.

„Черна гора е важен фактор на стабилност на Западните Балкани, уважава добросъседските отношения със съседните страни и изгражда мостове. Искаме да предложим подкрепа в изграждането на тези мостове“, подчерта Шолц.

Той обърна внимание и на последиците от руската агресия в Украйна.

„Без сигурност нямаме нищо“, каза Шолц и припомни ясната позиция на Черна гора по отношение на общата политика на ЕС за Украйна.

Спаич посочи, че Черна гора вижда в Германия стратегически партньор по европейския път и по пътя на подобряване на върховенството на закона. По думите му е изключително важно Черна гора да получи междинния доклад за изпълнение на временните препоръки през юни.

„Важно е, че ще получим шанс да се присъединим към единния пазар. Присъединяването към ЕС не е само въпрос на ценности за Черна гора – единният пазар е нещо, което е много важно за нашата страна“, отбеляза черногорският премиер.

Той допълни, че коалиционните партньори на настоящето правителство са изцяло обърнати към ЕС и то не само „на хартия“, а над 80 процента от черногорските граждани подкрепят присъединяването на страната към ЕС.

На въпрос относно руското влияние в страната, Спаич отговори, че руското влияние „върви ръка за ръка с чувството за заплаха“.

„Мислим, че е изключително важно това, че направихме преброяването (на населението) през декември миналата година по един много включващ начин. Черна гора е страна на черногорците, но и на сърбите, хърватите, бошняците. Това е страна, в която различията някога бяха проблем, а сега са предимство“, подчерта той и допълни, че Черна гора е преодоляла руското влияние.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)

#черна #гора #важен #фактор #стабилност #балканите #крайно #време #стане #член

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете