Маратонът "Търново Ултра" дава старт на сезона по трейл бягане и планинско колоездене

Маратонът "Търново Ултра" дава старт на сезона по трейл бягане и планинско колоездене

11 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Маратонът "Търново Ултра" дава старт на сезона по трейл бягане и планинско колоездене

Маратонът "Търново Ултра" ще даде старт на сезона по трейл бягане и планинско колоездене, съобщи Иван Николов от Спортен клуб Браун тим, организатор на надпреварата с подкрепата на Община Велико Търново.

Началото в двете категории ще бъде дадено в събота (13 април) и в неделя (14 април) във Велико Търново. Броят на участниците е рекорден - близо 2000. Събитието ще събере едни от най-добрите български състезатели по трейл бягане, планинско колоездене и ориентиране.

Сред изявените бегачи, които ще участват са Валентин Шишков, Кристина Иванова, Шабан Мустафа, Стефан Йорданов, Петър Иванов, Георги Жеков и Кирил Николов-Дизела. Сред колоездачите се открояват Цветан Иванов, Богдан Стойчев, Бойко Танчев, Петър Чавдаров, Емил Стойнев и др. 

Бегачите и MTB-колоездачите ще премерят сили по живописни трасета около Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Участниците в бягането ще имат възможността да влязат и в крепостта "Царевец". Сред останалите възлови места, покрай които ще преминат колоездачи и бегачи, са още Асенова махала, Трапезица, Дервент, Момина крепост, Гарга баир, манастирът "Св. Троица", Ксилифор, скалният венец на Арбанаси, местността Камъка и хижа Божур и други.

Стартът при колоездачите е в 11:45 часа в събота около паметника "Майка България". От арката на ул. "Независимост" в 9:00 часа в неделя започва надпреварата по бягане. Финалите са пред художествената галерия "Борис Денев" и паметника на Асеневци. 

Две са дестинациите пред колоездачите – 33 и 60 км. Четири са дистанциите при бегачите, най-кратката е 14 км, а най-дългата – 51 км, уточни Иван Сираков от организационния екип. Възрастовата граница на участниците в двете дисциплини е изключително разнообразна - между 7 и 70 години.

Състезанието се провежда във Велико Търново от 2016 година. В сравнение с миналата година състезателите в това издание с 25 процента повече. Освен българи тази година за участие са се регистрирали и 150 чужденци. Наградният фонд е осигурен от спомоществователи. Заради спортната проява през двата дни се налага промяна на организацията на движението в някои части на Велико Търново.

Движението временно ще бъде затворено по улица. "Ал. Стамболийски" в района на художествената галерия и подхода от ул. "Т. Търновски" (стъпалата за парка "Света гора") за времето от 7:00 часа на 13-и до 18:00 часа на 14 април. Улица "Хр. Ботев" ще бъде затворена от кръстовището с ул. "Ивайло" и ул. "Х. Димитър" до кръстовището с ул. "Независимост" на 13 април между 11:00 и 12:00 часа или до приключване на събитието.

#маратонът #търново #ултра #даде #старт #сезона #трейл #бягане #планинско #колоездене

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете