Лидерът на гръцката крайнодясна партия "Златна зора" излезе от затвора, след като беше освободен предсрочно

Лидерът на гръцката крайнодясна партия "Златна зора" излезе от затвора, след като беше освободен предсрочно

3 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Лидерът на гръцката крайнодясна партия "Златна зора" излезе от затвора, след като беше освободен предсрочно

Осъденият лидер и основател на гръцката крайнодясна партия "Златна зора" Никос Михалолиакос беше освободен днес предсрочно от затвора, съобщава в. "Катимерини", позовавайки се на източник от гръцката полиция и държавната телевизия ЕРТ.

66-годишният Михалолиакос и други членове на вече несъществуващата "Златна зора" бяха осъдени през 2020 г. след продължил пет години процес за ръководство на престъпна група, свързана с престъпления от омраза, по време на икономическата криза в страната.

Съдебният съвет на Ламия постанови днес, че Михалолиакос изпълнява условията за условно предсрочно освобождаване, след като е изтърпял три пети от 13-годишната си присъда.

По време на изслушването държавният прокурор представи аргументи против освобождаването на бившия лидер на "Златна зора", като заяви, че макар да изпълнява формалните изисквания, той не е показал признаци на разкаяние за действията си или на морално подобрение, като цитира обширните му публикации, в които Михалолиакос твърди, че е хвърлен в затвора заради политическите си убеждения. Съветът обаче счита, че статиите, възхваляващи неонацистката идеология, не представляват незаконни действия.

Михалолиакос има забрана да напуска областта Атика, трябва да се явява в местното полицейско управление в атинското предградие Пефки веднъж месечно и няма право да се среща с когото и да е от останалите обвиняеми по наказателното дело срещу "Златна зора".

Никос Михалолиакос беше осъден през октомври 2020 г. на 13 години затвор за създаването и ръководството на престъпна организация, обвинена в множество насилствени престъпления от омраза, в знаково съдебно решение след петгодишен процес срещу десетки високопоставени представители, членове и поддръжници на "Златна зора" - организация, създадена като неонацистка група през 1980-те години, която се издигна до третата политическа сила по време на голямата финансова криза в страната миналото десетилетие, напомня изданието.

Единайсет други бивши депутати бяха осъдени на между пет и седем години затвор за членство в престъпна организация, а привърженик на партията получи доживотна присъда за убийството на рапъра с леви убеждения Павлос Фисас през 2013 г, което доведе до предприемане на мерки срещу партията.

#осъденият #лидер #основател #гръцката #крайнодясна #партия #златна #зора #никос #михалолиакос

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете