Летните музикални празници във Видин започват с „Кармина Бурана“ на Карл Орф

Летните музикални празници във Видин започват с „Кармина Бурана“ на Карл Орф

4 юли 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Летните музикални празници във Видин започват с „Кармина Бурана“ на Карл Орф

Във Видин започват летните музикални празници. Симфониетата в дунавския град отбелязва 75-години от създаването на Държавен симфоничен оркестър – Видин с изпълнение на кантатно-ораториалното произведение „Кармина Бурана“ от Карл Орф. С този концерт на 4 юли се поставя началото и на четвъртото издание на Летните музикални празници, каза в Националния пресклуб на БТА във Видин директорът на Симфониетата Мирослав Кръстев.

В изпълнението на сценичната кантата на Карл Орф, което ще се състои на 4 юли, се включва Академичния хор на филхармония „Олтения“ от румънския град Крайова. Солисти са Елена Мишинова, Александър Крунев и Андрея Мирчев. Диригент на концерта е маестро Свилен Симеонов, допълни Кръстев. На 5 юли ще бъде представена „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Това е копродукция на Симфониета – Видин, Държавна опера – Варна и Сдружение „Опера за България“, като диригент е маестро Григор Паликаров. Музикалните празници ще завършат на 7 юли с мюзикъла „Бодигард“, който е съвместен проект с Държавна опера – Варна, а солисти са Орлин Горанов, Нора Караиванова и Манал Ел Фейтури. На диригентския пулт застава Страцимир Павлов, уточни Кръстев. Той благодари за финансовата и логистична подкрепа на община Видин, без която фестивала не би могъл да се осъществи.

Общинското ръководство работи много в сферата на културата и превръща Видин в град на изкуствата, отбеляза заместник-кметът Борислава Борисова. Тя изказа благодарност на директорът на Симфониета Видин за усилията културната институция да гради авторитет не само в България, но и в чужбина. 

Щастлива съм, че във Видин се сбъдва една моя мечта. Надявам се в бъдеще да добавим и други различни стилове в музикалните празници, отбеляза инициаторът на фестивала проф. Иванка Нинова.  Щастлива съм, че намерих съмишленици в лицето на община Видин и ръководството на симфоничния оркестър. Бих искала този фестивал да се превърне в традиция, в международен музикален празник с гостуващи изпълнители от чужбина, допълни тя. 

В спектакъла „Вълшебната флейта“ участват студенти на проф. Нинова и ви уверявам, че те са на европейско ниво, отбеляза диригентът Григор Паликаров. И допълни, че младите изпълнители са вложили много труд и енергия, като са навлезли дълбоко във философската тематика на произведението. „Вълшебната флейта“ ще бъде вълнуващ спектакъл с много послания и младежки заряд, уточни той.

Оркестърът на Симфониета Видин ще изпълни премиерно в дунавския град едно мащабно произведение, което е изключителна хапка за най-големите оркестри, каза Свилен Симеонов, който ще дирижира „Кармина Бурана“. Произведението е едно от най-слушаните и представя кръговрата на живота с всички успехи, падения, любови, разочарования, опиянения, удоволствия, мъки, отбеляза диригентът.

По случай 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър – Видин във фоайето на институцията е подредена тематична изложба, която представя моменти от творческите изяви и наградите на оркестъра през годините, каза в заключение Мирослав Кръстев и покани видинчани и гостите на града на спектаклите от програмата на Летните музикални празници.

#видин #започват #летните #музикални #празници #симфониетата #дунавския #град #отбелязва #75години

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете