Косовският премиер се надява Германия да подкрепи членството на Косово в Съвета на Европа

Косовският премиер се надява Германия да подкрепи членството на Косово в Съвета на Европа

29 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Косовският премиер се надява Германия да подкрепи членството на Косово в Съвета на Европа

Косовският премиер Албин Курти днес изрази надежда, че Германия ще подкрепи членството на Косово в Съвета на Европа по време на телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, съобщи КосСев. Курти благодари на Шолц и за съществуващата подкрепа на Германия към Косово.

„Изразих благодарност за съществуващата подкрепа от Германия към Косово в разговор с Шолц и изразих надежда, че Германия ще подкрепи членството ни в Съвета на Европа в съответствие с препоръката на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ)“, написа Курти в профила си в социалната мрежа „Екс“.

ПАСЕ подкрепи този месец приемането на Косово за член на Съвета на Европа и покани Комитета на министрите да одобри окончателно решението на заседанието си на 16 май.

Косовският премиер е съобщил на германския канцлер какъв социално-икономически напредък е постигнало Косово в последните три години. Той е подчертал, че страната има най-развитата рамка за правата и защитата на малцинствените общности в Европа и това е посочено в доклада на Съвета на Европа.

„Присъединяването на Косово към Съвета на Европа е правилното действие и правилното решение в популяризирането на ценностите на самия Съвет и в подобряването на демокрацията. Присъединяването на Косово към Съвета на Европа укрепва правата на човека и на малцинствените общности“, е посочил Курти.

#косовският #премиер #албин #курти #днес #изрази #надежда #германия #подкрепи #членството

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете