КосоваПрес: Програмата „Суперспортисти“ ще подпомага косовските състезатели в олимпийски спортове с по 50 000 евро

КосоваПрес: Програмата „Суперспортисти“ ще подпомага косовските състезатели в олимпийски спортове с по 50 000 евро

3 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Програмата „Суперспортисти“ ще подпомага косовските състезатели в олимпийски спортове с по 50 000 евро

Министерството на културата, младежта и спорта на Косово обяви днес началото на програмата „Суперспортисти", в която през следващите четири години ще бъдат инвестирани 4 милиона евро за млади състезатели от олимпийски спортове. Това предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Целта на програмата е да се увеличи броят на квотите на Косово за Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028.

Заместник-министърът на спорта Даулина Османи каза по този повод, че програмата е посветена на най-добрите спортисти на страната и че за щастие в Косово има много от тях.

Тя допълни, че програмата има за цел да подпомогне спортистите по пътя им към върхови резултати, като по този начин се променя досегашната практика спортистите да се подпомагат само след спечелени медали или постигнати резултати на международни състезания.

От своя страна президентът на Косовския олимпийски комитет Исмет Красничи подчерта, че програмата веднага ще определи 20 суперспортисти, които ще бъдат подкрепени с по 50 хиляди евро в рамките на годината и това ще направи възможно в следващите Олимпийски игри Косово да участва не само с повече спортисти, но и с много по-високо ниво на качество.

Треньорът Дритон Кука изрази задоволство от програмата и от ангажираността на държавата към спорта. Той каза, че идеята ще подпомогне успехите на Косово в спорта.

Кука добави още, че като ръководител на комисията за определяне на суперспортистите ще даде своя принос за откриване на най-добрите таланти в страната, но и за разумното изразходване на бюджета, отпуснат от министерството на спорта за програмата.

Програмата, в която участват професионалисти в областта на спорта от Косовския олимпийски комитет, министерството на спорта и спортната журналистика, се ръководи от майстора на олимпийски квоти и олимпийски златни медали Дритон Кука.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#министерството #културата #младежта #спорта #косово #обяви #днес #началото #програмата #суперспортисти

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете