КосоваПрес: Преброяване на населението, какви са ползите за икономиката на Косово

КосоваПрес: Преброяване на населението, какви са ползите за икономиката на Косово

28 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Преброяване на населението, какви са ползите за икономиката на Косово

Преброяването на населението, което започна този месец в Косово, е процес на преброяване на всички жители и събиране на демографска, икономическа, социална, образователна, селскостопанска и друга информация за всеки човек. Ръководителят на Косовската статистическа агенция и икономически експерти казват, че страната се нуждае от истински свидетелства за гражданите и от това преброяване на населението те очакват да видят подобрение в икономическото състояние на страната, изготвяне на по-ефективни инвестиционни политики, както и реализиране на правата на гражданите. Това предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Директорът на Косовската статистическа агенция Авни Кастрати каза пред КосоваПрес, че всички лица и институции се възползват от преброяването на населението, а същевременно се събират много важни показатели за цялата територия на страната.

Кастрати призова всички граждани на Косово да се регистрират и допълни, че данните от това преброяване ще бъдат по-актуални и ще помогнат на институциите в различни аспекти.

„Всички печелят от преброяването на населението, включително лица, институции и държава, защото се събират много показатели за цялата територия на страната и на възможно най-ниско равнище. В Косово най-ниското организационно равнище са селищата. Ако има проект или прогноза, дарение за съвсем малко населено място, данните са актуални и пълни. Следователно преброяването на населението е много важно за всяка институция“, отбеляза Кастрати. „Това е сканиране на ситуацията – от гледна точка на социалната икономика, като условия на живот, жилища, безработица, бедност, здравеопазване, проблеми с придвижването на населението през деня, с какво се обслужват. Има много въпроси и някои от тях се отнасят до селското стопанство“.

Косовският икономически експерт Бесник Авдия твърди, че преброяването на населението е важно и подобрява икономиката на страната. Според него то помага и на чуждестранните инвеститори да проектират по-ефективни политики по отношение на инвестициите и дългосрочното планиране в Косово.

Университетският преподавател Мазлум Баралиу посочи, че в Косово липсват истински свидетелства на гражданите, докато отказът на някого да се регистрира носи само вреда и никаква полза.

Преброяването на населението в Косово започна на 5 април и се очаква да продължи до 17 май. В преброяването ще бъде включен и въпросник, който дава възможност на гражданите да декларират щетите, нанесени им по време на последната война в Косово.

Последното преброяване на населението в страната беше преди 13 години – през 2011 г.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора ѝ като източник)

#преброяването #населението #което #започна #месец #косово #процес #преброяване #жители #събиране

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете