КосоваПрес: Денят на Европа беше честван с различни събития в Прищина

КосоваПрес: Денят на Европа беше честван с различни събития в Прищина

9 май 2024 г. · 11 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Денят на Европа беше честван с различни събития в Прищина

Денят на Европа беше отбелязан в столицата на Косово с различни дейности и топла атмосфера, предаде за БТА агенция КосоваПрес. На площад „Захир Паязити“, където беше открито събитието „Изживей Европа 2024“, беше подчертано значението на този ден за целия европейски континент.

Посланикът на ЕС в Косово Томаш Шуньог и кметът на Прищина Пърпарим Рама откриха официално празненствата, които продължиха през целия ден, а някои и вечерта.

Посланик Шуньог определи Деня на Европа като важен за всички страни членки на ЕС и добави, че темата днес е продължение на кампанията след либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово.

„Този ​​ден има голямо значение за европейския континент, Европейския съюз и неговите страни членки. Той носи послание за единство, солидарност и хармония, символизирайки мисията на Европейския съюз за мир и просперитет на нашия континент. Този ден също е много важен за мен лично, тъй като това е последната година от мандата ми и това лято си тръгвам от Косово, така че това е последният път, когато ще празнувам Деня на Европа тук, в Прищина. Както можете да видите, днешната тема е „Изживейте Европа“, продължение на нашата кампания за изследване на Европа след либерализирането на визовия режим. Наистина визовата либерализация е един от най-ярките моменти в отношенията между ЕС и Косово, надявам се, че ще има още. Ако досега не сте имали възможност да пътувате до която и да е страна членка на ЕС, ние сме се погрижили да усетите, вкусите, видите и чуете Европа точно тук, един поглед към тези красиви щандове със сигурност ще ви убеди", каза той.

В изказването си кметът на Прищина Пърпарим Рама каза, че стремежът е Косово да придобие духа на другите страни членки на ЕС възможно най-скоро.

„Днешната проява за Деня на Европа цели преди всичко да отпразнува европейския дух, който пулсира точно тук, в Прищина, в сърцето на Косово. Този дух, който процъфтява с единство, сътрудничество и нашата цел за по-светло утре, е това, което ни свързва с ЕС и подхранва желанието ни да се присъединим към неговите редици възможно най-скоро. Точно както европейският проект започна със съседните европейски държави, които оставиха настрана различията от миналото, така и ние в Косово работим, за да прегърнем същия дух. ЕС беше и остава централен партньор в нашето развитие и сме благодарни за това. Сега сме на прага на нова ера, решени да грабнем тази историческа възможност с две ръце. С непоклатима решимост ще продължим да вървим по нашия път към ЕС, път, който не само е от полза за Косово, но допълнително укрепва целия европейски проект“, каза Рама.

По случай Деня на Европа ученици от пети клас от 12 основни училища от всички региони на Косово създадоха художествени творби за ценностите на ЕС, предавайки чрез тях своята визия за бъдещето на Косово. Тези ученици са представители на различните общности, живеещи в Косово.

Посланикът на ЕС в Косово Томаш Шуньог заяви, че креативността на учениците от пети клас е добавила цвят към празника.

„Посетихме 12 училища в различни региони на Косово и се срещнахме с представители на различните общности. Приобщаването и диалогът са основни ценности на ЕС и нашата сила е в многообразието на нашите култури, традиции и езици. Лозунгът на ЕС „обединен в многообразието“ наистина резонира дълбоко и навсякъде в Косово. ЕС доведе до изграждането на силни връзки сред младежите в Косово“, каза Шуньог.

Денят на Европа беше отбелязан и в Северна Митровица, където в чест на празника беше открита изложба с детски рисунки.

Хелън Джейкъбс, представител на Службата на ЕС в Косово и Дома на Европа в Северна Митровица, каза, че изложените рисунки са събрани след няколко посещения в различни училища в Косово.

В речта си Джейкъбс каза, че ЕС се е ангажирал да изгради силни връзки с косовската младеж, тъй като според нея силата, приобщаването и диалогът са основните стълбове на ЕС.

„Творбите, изложени тук днес, изобразяващи ЕС и Деня на Европа, се появиха и бяха резултат от посещения на две различни училища в Косово. Креативността на творците със сигурност добави колорит към честванията на Деня на Европа днес. Така че благодаря много на художниците. ЕС се ангажира да изгради силни връзки с младежта на Косово, тъй като приобщаването и диалогът са основни ценности на ЕС. Нашата сила е в нашето многообразие от култури, традиции и езици“, каза Джейкъбс.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#денят #европа #отбелязан #столицата #косово #различни #дейности #топла #атмосфера #предаде

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете