КосоваПрес: Черна гора ще подкрепи Косово за членство в Съвета на Европа, каза министърът по европейските въпроси Майда Горчевич

КосоваПрес: Черна гора ще подкрепи Косово за членство в Съвета на Европа, каза министърът по европейските въпроси Майда Горчевич

30 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Черна гора ще подкрепи Косово за членство в Съвета на Европа, каза министърът по европейските въпроси Майда Горчевич

Министърът по европейските въпроси на Черна гора Майда Горчевич заяви днес, че страната й ще подкрепи Косово за членство в Съвета на Европа през май. Това предаде за БТА агенция КосоваПрес.

По повод вота срещу Черна гора в комисията по външна политика в Съвета на Европа в сряда, тя подчерта, че това е позиция на депутат, а не и на черногорското правителство.

Изказването си Горчевич направи, след като с вицепремиера на Косово Бесник Бислими подписаха споразумението за Програмата за трансгранично сътрудничество IPA III Черна гора – Косово. От своя страна Бислими отбеляза важността на споразумението, предвиждащо фонд от 8,4 милиона евро.

Пред медиите Бислими заяви, че Черна гора не е гласувала против Косово в Съвета на Европа, а депутат, който представлява политически субект, но не изразява официалната позиция на Подгорица.

Бислими каза, че не смята за новост гласуването на Сърбия срещу членството на Косово в Съвета на Европа и дори подчерта, че с това Белград само оказва чест на Косово.

Горчевич подчерта, че вот на черногорския депутат в Съвета на Европа не говори за отношението на Черна гора към Косово, като добави, че Косово ще бъде подкрепено на заседанието на Съвета на министрите през май.

На пресконференцията вицепремиерът Бислими говори и за подписаното споразумението за Програмата за трансгранично сътрудничество IPA III Черна гора – Косово. Той обясни ползите от осъществяване на проекти, които се изпълняват в граничните райони на Косово и Черна гора. От своя страна Горчевич подчерта значението на споразумението за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. (Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#министърът #европейските #въпроси #черна #гора #майда #горчевич #заяви #днес #страната

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете