КосоваПрес: 34 младежи, участващи в програмата за самостоятелна заетост, получиха безвъзмездни суми, за да развият своите бизнес планове

КосоваПрес: 34 младежи, участващи в програмата за самостоятелна заетост, получиха безвъзмездни суми, за да развият своите бизнес планове

6 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: 34 младежи, участващи в програмата за самостоятелна заетост, получиха безвъзмездни суми, за да развият своите бизнес планове

Грантове на стойност до три хиляди евро са отпуснати на бенефициентите по програмата за самостоятелна заетост в Косово, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Програмата се изпълнява от Агенцията по заетостта на Косово в сътрудничество с Германската агенция за международно сътрудничество (GIZ). В допълнение към индивидуалните грантове ще бъде осигурено и наставничество за първите месеци на бизнеса. На церемонията по раздаването на грантовете стана ясно, че са подкрепени бизнес идеи, насочени към икономическо развитие и социално включване.

Министърът на финансите Хекуран Мурати заяви, че кандидатите за програмата са били над 150 души.

„Първоначално 175 млади мъже и жени бяха обучени по предприемачество и разработване на бизнес планове, а след това бяха избрани 34  най-добри плана от съответните комисии. И сега тези бизнес планове ще бъдат реализирани чрез безвъзмездна финансова подкрепа. Сред плановете има също и такива, които предлагат нови продукти или услуги, използват иновативни технологии, възобновяеми енергийни източници, като всеки бизнес план открива и нови работни места“, каза Мурати.

Директорът на Германската агенция за международно сътрудничество в Косово Давид Оберхубер каза, че основната идея е да се развие активен пазар на труда.

„Имахме 170 кандидати в началото, а сега имаме 34 бенефициенти и това, което беше важно за нас, е, че сега в тази пилотна програма министерството изплаща безвъзмездните средства, ние предлагаме само консултантски услуги в средносрочен план“, каза той.

На церемонията по раздаването на безвъзмездните средства директорът на Агенцията по заетостта на Косово Йехона Реджа посочи, че са подкрепени млади хора, които се стремят към икономическо развитие.

Програмата беше обявена на 29 септември и срокът за кандидатстване беше до 31 октомври 2023 г.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#грантове #стойност #хиляди #евро #отпуснати #бенефициентите #програмата #самостоятелна #заетост #косово

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете