КНА: Президентите на Кипър и на Полша изразиха воля за по-нататъшно укрепване на двустранните връзки

КНА: Президентите на Кипър и на Полша изразиха воля за по-нататъшно укрепване на двустранните връзки

24 май 2024 г. · 12 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: Президентите на Кипър и на Полша изразиха воля за по-нататъшно укрепване на двустранните връзки

Президентите на Кипър и на Полша Никос Христодулидис и Анджей Дуда изразиха взаимната си воля за по-нататъшно укрепване на вече отличните отношения между двете страни по време на пресконференция днес в  Полша в рамките на първото официално посещение в страната на президента на Кипър, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

В изказването си Христодулидис оцени посещението като историческо не само защото потвърждава отличните политически отношения, които се засилиха особено след присъединяването на двете страни към ЕС през 2004 г., но и заради целта да развитие на сътрудничеството в сектори като туризъм, търговия и инвестиции.

По отношение на туризма Христодулидис каза, че има впечатляващо увеличение на туристическите потоци, като отбеляза, че цифрите показват, че през 2024 г. Кипър ще посрещне 300 000 полски туристи. Той каза, че има воля този брой да се увеличи още повече с над 35 полета на седмица. В момента, каза той, Полша е третата страна с най-голям брой туристи в Кипър.

По отношение на търговията Христодулидис каза, че през 2023 г. общият стокообмен между страните е достигнал 113 млн. евро, което е ръст от над 7,1% спрямо 2022 г.

Той изрази убеждението, че все още има много перспективи за увеличаване и разширяване на търговските сделки, както и на взаимните инвестиции между двете страни, като добави, че „ще работим конкретно и съществено в тази посока“.

В изказването си Христодулидис каза, че народът на Полша е успял и сега се радва на свобода и демокрация в своята страна, а народът на Кипър продължава борбата си за освобождението и обединението на острова.

Той изрази своята благодарност за подкрепата на Полша за усилията за решаване на кипърския въпрос и също така говори за сътрудничеството в ЕС, като каза, че върхът на това засилено сътрудничество е съвместното учение с Дания на триото, председателствало Съвета на Европейския съюз през 2011-2012 г.

Кипърският президент каза, че триото отново ще поеме председателството през 2025 г. и първата половина на 2026 г. и изискванията ще бъдат особено високи, тъй като международните предизвикателства също са големи.

Христодулидис каза, че „нашето сътрудничество и координация вече започнаха" и изрази увереност, че страните ще отговорят на това общо предизвикателство.

В изказването си той обърна внимание и на продължаващата агресивна политика на Русия срещу Украйна, която несъмнено засяга сигурността в по-широкия регион, като добави, че нахлуването, окупацията, нарушаването на международното право, откъдето и да идва, е осъдително и трябва да бъде прекратено.

Той също така каза, че войната в Газа, която не само създава нестабилност в по-широкия регион, но и безпрецедентна хуманитарна криза, също трябва да приключи.

Христодулидис спомена и инициативата „Амалтея“, като каза, че целта на Кипър е чрез инициативата да допринесе, в сътрудничество със своите партньори, за справяне с кризата чрез предоставяне на непрекъсната хуманитарна помощ на всички, които са в непосредствена нужда.

Президентът на Полша Анджей Дуда оцени посещението на кипърския си колега като исторически момент, тъй като това е първото посещение на ръководителя на Република Кипър в Полша.

Дуда спомена, че в разговора си с Христодулидис е подчертал, че Кипър е много интересна дестинация за поляците, тъй като е страна с огромна история.  Той каза, че през 2023 г. повече от 270 хиляди поляци са посетили Кипър и този брой непрекъснато расте.

Дуда добави, че Полша е закупила сграда в Пафос, която се използва като център за археологически разкопки от групите поляци, които са активни в тази област на острова от шест десетилетия.

Президентът на Полша каза още, че е информирал президента Христодулидис за ситуацията с приемането на украински бежанци и че двамата са обсъдили и ситуацията в Близкия изток.

По отношение на кипърския въпрос президентът на Полша потвърди позицията на страната си, че кипърският въпрос трябва да бъде решен въз основа на резолюциите на ООН.

Дуда допълни, че двамата с Христодулидис са обсъдили теми от европейския дневен ред, включително предстоящите избори за Европейски парламент.

В отговор на журналистически въпрос президентът на Кипър отбеляза желанието за увеличаване на самолетните полети между двете страни и каза, че се водят разговори с полски и кипърски компании за постигане на тази цел. Той изрази увереност, че полските туристи в Кипър може да достигнат половин милион души.

В отговор на въпрос относно позицията на Полша по кипърския въпрос президентът Христодулидис каза, че както в ООН, така и в ЕС и на други форуми Полша винаги е подкрепяла позициите на Република Кипър.

Президентът на Полша каза, че полската позиция не се е променила от години и че полският народ напълно разбира този много чувствителен въпрос, като изрази желание за обединен Кипър.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу и окупира северната му част. Поредицата кръгове на водените от ООН мирни преговори досега не доведоха до резултат. Последният кръг от преговори през юли 2017 г. в швейцарския курорт Кран Монтана завърши безрезултатно. През януари тази година генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначи колумбийката Мария Анхела Олгин Куеляр за свой личен пратеник за Кипър, който да поеме ролята на посредник от негово име и да търси общи позиции за по-нататъшни действия по кипърския въпрос.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#президентите #кипър #полша #никос #христодулидис #анджей #дуда #изразиха #взаимната #воля

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете