КНА: Президентът на Кипър ще участва в швейцарската среща за мир в Украйна

КНА: Президентът на Кипър ще участва в швейцарската среща за мир в Украйна

14 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: Президентът на Кипър ще участва в швейцарската среща за мир в Украйна

Президентът на Кипър Никос Христодулидис заминава утра за Швейцария за участие в срещата на върха за мир в Украйна, която ще се състои в Бургенщок, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Директорът на неговата пресслужба Викторас Пападопулос съобщи, че Христодулидис ще говори на срещата на върха по въпроса за продоволствената сигурност и ще направи и заключително изявление.

Очаква се в срещата да участват голям брой държавни и правителствени ръководители, както и ръководители на регионални и международни организации, включително ООН и Европейския съюз.

„Целта на срещата е да постави основите за началото на мирен процес в Украйна и да разгледа въпроси като ядрената сигурност, продоволствената сигурност и хуманитарни въпроси“, каза Пападопулос.

В неделя кипърският президент ще замине за Брюксел за срещата на върха на ЕНП и след това ще присъства на неформална вечеря на Европейския съвет. По време на работната вечеря държавните и правителствените ръководители на страните членки ще разгледат резултатите от последните избори за Европейски парламент.

Лидерите на ЕС ще обменят мнения и относно новите ръководители на институциите на ЕС, за които се очаква да бъдат взети окончателни решения по време на Европейския съвет на 27 и 28 юни.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#президентът #кипър #никос #христодулидис #заминава #утра #швейцария #участие #срещата #върха

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете