КНА: Малките държави могат да дадат решения на международни проблеми, казва кипърският президент Христодулидис

КНА: Малките държави могат да дадат решения на международни проблеми, казва кипърският президент Христодулидис

29 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: Малките държави могат да дадат решения на международни проблеми, казва кипърският президент Христодулидис

Президентът Никос Христодулидис посочи, че Кипър е показал, че дори малките държави, когато имат ясни цели и ясна ориентация, могат да предложат решения на регионални и международни предизвикателства. Христодулидис говори тази сутрин в президентския дворец пред студенти от Националния и Каподистрийския университет в Атина, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

В обръщението си към студентите и техните преподаватели Христодулидис подчерта успешната инициатива на Кипър за предоставяне на хуманитарна помощ на Газа. Той посочи, че въпреки първоначалния скептицизъм, инициативата започна да се изпълнява и показва възможността на Кипър да има свой принос в рамките на възможностите си.

„Република Кипър е страна, която в рамките на своите възможности може да предложи решения на европейски, международни и регионални въпроси“, заяви Христодулидис.

Позовавайки се на опита на Кипър при справяне с бедствия, президентът осъди действията, довели до цивилни жертви, и подчерта спешната необходимост от прекратяване на огъня.

Освен това той предложи да се използва международният интерес, предизвикан от инициативата на Кипър, за постигане на основната цел за прекратяване на турската окупация на острова и постигане на обединение.

Христодулидис също отбеляза значението на студентското присъствие в Кипър, особено в година, свързана с важни събития за острова.

„Тази година, 2024 г., е историческа за Кипър. Историческа, защото отбелязва 50 години, половин век от турската инвазия“, посочи той и призова за продължаване на усилията за прекратяване на неприемливата ситуация на окупация.

Признавайки уникалната си отговорност като първия президент от следвоенното поколение, президентът Христодулидис изрази загриженост относно влошаващата се ситуация в Кипър, като подчерта нарастващите предизвикателства, които възпрепятстват усилията за намиране на решение.

Изминаващото време създава нови проблеми, нови трудности, нови предизвикателства и ни отдалечава още повече от целта, каза кипърският президент.Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу и окупира северната му част. Поредицата кръгове на водените от ООН мирни преговори досега не доведоха до резултат. Последният кръг от преговори през юли 2017 г. в швейцарския курорт Кран Монтана завърши безрезултатно.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#президентът #никос #христодулидис #посочи #кипър #показал #малките #държави #когато #ясни

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете