КНА: Главният одитор на Република Кипър беше уволнен от Конституционния съд като „некомпетентен да изпълнява задълженията си“

КНА: Главният одитор на Република Кипър беше уволнен от Конституционния съд като „некомпетентен да изпълнява задълженията си“

преди 10 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: Главният одитор на Република Кипър беше уволнен от Конституционния съд като „некомпетентен да изпълнява задълженията си“

Върховният конституционен съд на Кипър постанови днес, че главният одитор на републиката Одисеас Михаелидис трябва да бъде освободен от поста си, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Решението на съда е единодушно. Въз основа на всички показания седемте съдии постановиха, че главният одитор „е прекрачил границата и е показал поведение, което не отговаря на очакванията, поради което той е некомпетентен".

„Намираме го за отговорен за неподходящо поведение“, постановиха съдиите.

Решението за освобождаване на главния одитор е задължително за президента на Република Кипър.

Определението се състои от 209 страници.

В изявления извън съда Михаелидис каза, че решението е поражение за свободата на изразяване и желанието на обществото за борба с корупцията.

Днес е мрачен ден за Кипър, каза той и добави, че е това е „съгласуван опит“ той да бъде отстранен, докато се бори със системата.

Михаелидис каза, че ще продължи борбата с корупцията и ще обсъди следващите си стъпки с юридическите си съветници.

В отговор на въпроси той каза, че си тръгва „с чиста съвест".

Решението на Върховния конституционен съд да отстрани главния одитор „по същество премахва Сметната палата и демокрацията", каза Михаелидис, обръщайки се към служителите на палатата малко по-късно, преди да прибере личните си вещи.

„Простичко ще го кажа, с това решение падна Сметната палата. Не защото аз напускам, можех да подам оставка, можех да получа инсулт и да умра. Не е това причината. Причината е това решение, което, както казах в съда, поставя корсет, затапва Сметната палата“, каза той.

Обръщайки се към служителите на Сметната палата, той им каза, че оттук нататък „трябва да внимавате за всяка дума, която казвате, за всеки доклад, който правите, какво казвате, какво пишете. Това не съответства на Сметната палата. Сметната палата е срината, “ повтори той.

Той добави, че „победени сме от истаблишмънта, победени сме от системата. Това, което се случи днес, е срам за страната ни".

В личен план Михаелидис каза, че ще си намери друга работа, за да си изкарва прехраната и друг начин да се бори за тази страна.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#върховният #конституционен #съд #кипър #постанови #днес #главният #одитор #републиката #одисеас

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете