Кметовете на Загреб и Киев подписаха споразумение за приятелство и сътрудничество

Кметовете на Загреб и Киев подписаха споразумение за приятелство и сътрудничество

6 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Кметовете на Загреб и Киев подписаха споразумение за приятелство и сътрудничество

Кметът на Загреб Томислав Томашевич и кметът на Киев Виталий Кличко подписаха споразумение за приятелство и сътрудничество, съобщи агенция ХИНА, като цитира прессъобщение на градската администрация на хърватската столица.

Споразумението, подписано вчера в Париж, затвърждава ангажимента на двата града за засилване на сътрудничеството на в различни сфери и по-конкретно устойчивото развитие, обхващащо области като икономика, обществен транспорт, опазване на околната среда, образование, спорт, туризъм, здравеопазване и култура.

„Загреб подкрепя твърдо град Киев и гражданите на Украйна в борба за свобода и демокрация. Радвам се, че с подписването на това споразумение ще можем да разработим конкретни съвместни проекти, които ще бъдат от полза за гражданите на двата ни града, “ каза кметът на Загреб по време на подписването на документа.

Споразумението беше подписано в кулоарите на Срещата на върха на европейските кметове, чийто домакин беше кметът на Париж Ан Идалго.

На срещата присъстваха също кметовете на Копенхаген, Сараево, Истанбул, Тирана, Рейкявик и Атина.

Срещата е част от отбелязването на Деня на Европа и е посветена на ролята на градовете за справяне с основните предизвикателства пред европейските демокрации, се посочва в прессъобщението от управата на Загреб.

#кметът #загреб #томислав #томашевич #киев #виталий #кличко #подписаха #споразумение #приятелство

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете