Кметът на компактно населения с изселници район Авджълар в Истанбул Утку Джанер Чайкара пожела висока активност на вота

Кметът на компактно населения с изселници район Авджълар в Истанбул Утку Джанер Чайкара пожела висока активност на вота

преди 2 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Кметът на компактно населения с изселници район Авджълар в Истанбул Утку Джанер Чайкара пожела висока активност на вота

Кметът на компактно населения с изселници от България район Авджълар в Истанбул Утку Джанер Чайкара от основната опозиционна Народнорепубликанска партия посети днес избирателните секции в Авджълар и в квартала Фирюзкьой.

Той поздрави членовете на секционните комисии и избирателите, които бяха дошли да гласуват в двете изборни секции в Авджълар.

Кметът заяви пред БТА, че вотът на избирателите с българско гражданство в Турция е важен и за развитието на турско-българските отношения.

“Моето пожелание е да има висока избирателна активност на тези избори в името на демокрацията и просперитета в България. Нашият район Авджълар е компактно населен с изселници от България, които са и двойни гражани, поради което вотът се счита важен за тях и смятаме, че е важно да има висока активност", посочи Чайкара. "Нашите съграждани с корени от България са образовани, с високо обществено съзнание и в този смисъл отдават голямо значение на демокрацията. Вярвам и пожелавам да дадат по най-добрия начин своя вот, за да защитят демократичните ценности в България. И гражданите, които живеят в България, и тези, които живеят в Турция, поддържат близки връзки помежду си, а българските граждани посещават Турция без визи. Това са фактори, които укрепват връзките между хората, затова утвърждаването на демокрацията, на демократичните институции в България е важен момент.”

Кметът бе придружен от Ферди Камбероглу, член на общинския парламент на Авджълар, който е родом от България. 

В Авджълар, който е компактно населен с изселници от България район и се намира на европейския бряг на Истанбул, се гласува в 2 избирателни секции и в една в населения също с изселници квартал Фирюзкьой.

При слаба активност преминава гласуването, по обяд имаше повече хора пред секциите, но след това потокът отново се разреди.

По данни на председателите на секционните комисии до около 13:30 ч. местно време в двете секции в Авджълар са гласували около 430 души, а във Фирюзкьой - 190 души.

Няма проблеми с машинното гласуване в секциите в Авджълар, посочиха от СИК. 

Слаба е избирателната активност и на азиатския бряг на Истанбул. В секцията в квартала Картал, който е компактно населен с изселници, дооколо 13:30 ч. са гласували 270 души.

#кметът #компактно #населения #изселници #българия #район #авджълар #истанбул #утку #джанер

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете