Кмет, обвиняем за инцидента с кабинков лифт в Анталия, бе освободен от ареста

Кмет, обвиняем за инцидента с кабинков лифт в Анталия, бе освободен от ареста

12 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Кмет, обвиняем за инцидента с кабинков лифт в Анталия, бе освободен от ареста

Съдът в Анталия взе решение за освобождаването на кмета на община Кепез Месут Коджагьоз по време на първото заседание по делото за инцидента през април с кабинков лифт в турския окръг Анталия, при който един човек загина, а седем души бяха ранени, информира електронното издание на в. „Хюриет“.

Заседанието се състоя вчера. 

Сред обвиняемите по делото е кметът на Кепез Коджагьоз. Той е обвинен в небрежност. Коджагьоз и още четирима заподозрени бяха арестувани след фаталния инцидент. 

При злополуката на 12 април подпорен стълб се срути и се сблъска с една от кабинките. Над 180 души останаха блокирани в кабинките в очакване да бъдат спасени и евакуирани.

Инцидентът стана с кабинков лифт, управляван от ANET, търговско дружество на общината на Анталия. Месут Коджагьоз, който на местните избори бе избран за кмет на община Кепез, окръг Анталия, като кандидат на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), е бивш генерален директор на ANET.

Съдът в Анталия вчера взе решение за освобождаването на Коджагьоз, след като по време на изслушването кметът каза, че е подал оставка от длъжността си в дружеството месеци преди инцидента, за да се съсредоточи върху предизборната си кампания.

Той посочи, че докато е бил директор, поддръжката и проверките на кабинковия лифт са били извършвани щателно.

Местните медии съобщиха наскоро, че пътниците са предупредили за възможна неизправност оператора непосредствено преди инцидента. Кабинковият лифт е бил спрян за 50 секунди, след което е бил пуснат отново.

Обвинителният акт по случая с кабинковия лифт, изготвен от Главната прокуратура на Анталия, бе внесен в съда на 7 май. Обвиняеми са общо 12 души. Прокуратурата иска присъди до 27 години лишаване от свобода за всеки за "причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост" и "застрашаване на безопасността на движението по непредпазливост".

#съдът #анталия #взе #решение #освобождаването #кмета #община #кепез #месут #коджагьоз

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете