Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Босна вероятно ще има на 30 април, каза сръбският външен министър

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Босна вероятно ще има на 30 април, каза сръбският външен министър

28 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Босна вероятно ще има на 30 април, каза сръбският външен министър

Сръбският външен министър Ивица Дачич каза днес, че вероятно на 30 април по искане на Русия ще се състои извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Босна и Херцеговина, предаде Танюг.

Този месец в ООН бе представена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г. и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Сърбия, както и нейните съюзнически в ООН страни, не признават геноцида и са против приемането на резолюцията. Насрочено за 2 май заседание на Общото събрание на ООН, на което се очакваше гласуване по предложената резолюция, бе отложено.

В интервю за сръбската телевизия „ТВ Първа“ Дачич каза, че Русия е поискала организиране на спешно заседание на Съвета за сигурност за Босна и по последна информация то ще се проведе на 30 април. По думите му Словения, която е непостоянна членка на Съвета за сигурност, е оспорила искането, а Малта е поискала закрито заседание.

Дачич отбеляза, че на заседанието ще се включи онлайн сръбският представител на тричленното Председателство на Босна Желка Цвиянович, както и представител на бошняците, но все още не е известно кой.

„Мисля, че много страни не биха искали това да бъде изобщо в дневния ред. Дори и тези, които подкрепят резолюцията, се намират в неприятно положение. Това е доказателство, че това е един абсолютно необмислен политически жест, който очевидно има други скрити намерения“, посочи Дачич и допълни, че целта на резолюцията е да окаже натиск върху Сърбия.

Той повтори сръбската позиция, че връщането на въпроса за геноцида в Сребреница само ще предизвика голяма нестабилност в региона.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН. Масовото клане, обявено на 26 февруари 2007 г. от Международния съд в Хага като геноцид, е най-тежкото кръвопролитие в Европа след Втората световна война (1939-1945). 

#сръбският #външен #министър #ивица #дачич #каза #днес #вероятно #искане #русия

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете