Изселниците с двойно гражданство в Истанбул се подготвят за утрешния вот основно за кандидатите за новия български парламент

Изселниците с двойно гражданство в Истанбул се подготвят за утрешния вот основно за кандидатите за новия български парламент

преди 4 дни · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изселниците с двойно гражданство в Истанбул се подготвят за утрешния вот основно за кандидатите за новия български парламент

Избирателните секции и машините за гласуване за утрешните парламентарни и европейски избори бяха запечатани. Близо една трета от всичките 166 избирателни секции в Турция се намират в мегаполиса Истанбул.

Общо 51 секции ще бъдат разкрити на територията на Истанбул. В 33 от тях ще има машини, където ще може да гласуват избирателите с българско гражданство, посочи за БТА генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.

По думите му в генералното консулство на България в Истанбул ще има една избирателна секция, в която гласоподавателите с двойно гражданство, едно от които българско, ще имат право да гласуват както за членове на Народното събрание, така и за евродепутати. Една избирателна секция ще има и в консулската секция в град Бурса, който също е от компетенцията на генералното консулство, където също ще може да се гласува и за българския парламент и за евродепутати.

В останалите секции избирателите в Турция ще гласуват само за кандидатите за новото Народно събрание на България, поради изискването за уседналост на избирателния закон.

В Авджълар - компактно населен с изселници от България район, където ще се гласува в три избирателни секции, ще има една машина за гласуване в секцията във Фирюзкьой и две в училището в квартала Амбарлъ.

Запечатването на секциите и на машините се извърши днес в присъствието на отговорни служители от генералното консулство и от България, както и от обслужващите секциите членове, сред които има и активисти на местното Дружество за култура и сътрудничество на балканските турци, които ще бъдат в секционните комисии, посочи Хюлия Алтън, ръководител международни отношения в община Авджълар.

От България са пристигнали и хартиените бюлетини и протоколи. Охраната е поверена на турската полиция.

Общо 166 избирателни секции ще има в изборния ден на територията на Турция. По този показател Турция е страната с най-много избиратели и секции зад граница.

Твърди се, че около 350 000 са избирателите с българско гражданство в Турция, но преди време турският вестник "Сьозджю" писа, че са около 210 000.

Политологът доцент д-р Кадер Йозлем от Универститета Улудаг в Бурса, който активно следи и анализира процесите в България, заяви за БТА, че на утрешния вот очаква по-ниска активност от избирателите в Турция в сравнение с предишните избори. 

На последните избори през април м.г. от Турция бяха подадени около 70 000 гласа, по данни на СИК.

#избирателните #секции #машините #гласуване #утрешните #парламентарни #европейски #избори #запечатани #близо

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете