Избиратели в Истанбул искат България да стане по-добро място за живеене, за да не я напускат хората

Избиратели в Истанбул искат България да стане по-добро място за живеене, за да не я напускат хората

преди 1 час · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Избиратели в Истанбул искат България да стане по-добро място за живеене, за да не я напускат хората

По неокончателни данни от изселническите организации, които следят вота, докъм 16 часа местно време в 51 секции в Истанбул са гласували около 10 хиляди избиратели. Гласуването е малко по-активно в следобедните часове.

Според изселническите организации очакванията за избирателната активност по време на вота в Истанбул са, че тя ще бъде същата като на изборите през юни или може би малко по-висока.

А ето какво споделиха някои от избирателите в Авджълар след като пуснаха своята бюлетина.

"Досега гласувах на всички избори. Ако трябва, пак ще гласувам. Защото се надяваме и искаме България да стане по-добро място за живеене", каза Имрен Кьосеоглу. Тя е здравен работник, родом е от Кубрат и говори добре български, гласува заедно със съпруга си в една от секциите в Авджълар. 

По думите ѝ особено я тревожи това, че хората масово напускат България.

"Всички мои близки от родния ми край заминаха в чужбина, за да си създадат по-добри условия за работа и за живеене. Смятам, че това е проблем, който спешно се нуждае от разрешаване от правителството и институциите. Това е мотивът, които ме кара да гласувам", каза тя.

А според съпруга ѝ Йозкан Кьосеоглу, който също е с изселнически корени, България се нуждае от закони и някой, който да следи да се спазват.

“Не на последно място България има нужда от единство, от разбирателство между хората от различни етнически и социални групи, а не непрекъснато да се правят избори, което натоварва хората, създава умора и апатия, нежелание да гласуват, което особено се прояви на предходния вот, а и днес е налице. Надявам се най-сетне днешният вот да бъде последен и да се постигне единство и разбирателство”, каза той. 

“Изморихме се от избори. Гласуваме, гласуваме, но нищо не се променя в България, за съжаление”, каза 75-годишната Айше М.

А според Ханифе Мутлу политиците в България обещават, но нищо не вършат.

“Смятам, че слабост на сегашната кампания е, че политиците от България не идват при нас, да се запознаят с проблемите”, каза Осман Сезгин. 

В Авджълар към 16 часа бяха гласували около 600 души, а във Фирюкьой – 300 души.

Много от избрателите в Авджълар са предпочели машинния вот, съобщиха от СИК.

Изборните секции в Истанбул ще бъдат отворени до 20 часа местно време.

#неокончателни #данни #изселническите #организации #следят #вота #докъм #часа #местно #време

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете