Хор „Родни звуци“ ще изнесе тази вечер концерт в Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен

Хор „Родни звуци“ ще изнесе тази вечер концерт в Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен

6 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Хор „Родни звуци“ ще изнесе тази вечер концерт в Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен

Смесеният хор „Родни звуци“ ще изнесе концерт под диригентството на проф. Николай Андриянов тази вечер, пети юни, в Шумен.

Ще се включат студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и ученичката Ерато Николова. На пианото ще бъде Ваня Джамбазова. В програмата са включени произведения от западно-европейската духовна класика, песни от различни забавни жанрове и български маршове. Музикалното събитие е в концертната зала на Народно Читалище „Добри Войников – 1856“ при вход свободен, съобщиха от читалището.

Със свои изпълнения на пиано в концерта ще участват Румен Райков от специалността „Педагогика на обучението по музика“ в Шуменския университет и ученичката Ерато Николова от класа по пиано на Ваня Джамбазова. Популярни български естрадни и народни творби ще представят Деница Динева, Таня Докторова, Даниела Иванова и Камелия Неделчева, Георги Петранов и Николай Ганев, допълват от Народно читалище „Добри Войников – 1856“.

Хор „Родни звуци“ има дългогодишна история,  заяви за БТА проф. Николай Андриянов и припомни, че миналата година се честваха 125 години от основаването на хора. Може да се каже, че това е един от най-старите хорове в България с традиции, допълни проф. Андриянов.

Общо около 35 хористи са в състава на хора към момента. Винаги мъжете са били по-малко от жените в него, каза още проф. Андриянов. По думите му важно е да се постигне така нареченият изкуствен баланс, тоест жените да пеят малко по-тихо, мъжете по-изнесено, за да се получи баланс между партиите.

Концертът ще предложи разнообразна програма, добави проф. Андриянов. "Ще започне с маршови песни, след това ще има източноправославни песнопения, църковна музика от западни автори, забавни песни. Студентите ще участват с изпълнения на пиано, поп песни и фолклор. Концертът ще бъде с продължителност до час и петнадесет минути", добави проф. Андриянов.

#смесеният #хор #родни #звуци #изнесе #концерт #диригентството #проф #николай #андриянов

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете