ХИНА: Инвестициите на Европейската инвестиционна банка в Западните Балкани и Украйна откриват възможности за хърватските компании

ХИНА: Инвестициите на Европейската инвестиционна банка в Западните Балкани и Украйна откриват възможности за хърватските компании

9 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


ХИНА: Инвестициите на Европейската инвестиционна банка в Западните Балкани и Украйна откриват възможности за хърватските компании

Инвестициите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в Западните Балкани и Украйна откриват бизнес възможности за хърватските компании, бе отбелязано днес на конференция, организирана от Хърватската асоциация на работодателите (ХАР) в сътрудничество с ЕИБ и хърватското Министерство на финансите. Това съобщи за БТА хърватската агенция ХИНА. 

Генералният директор на ХАР Ирена Вебер подчерта „големия потенциал“ на инвестициите на ЕИБ в Западните Балкани и Украйна и призова към повишаване на обществената им видимост. Тя посочи, че хърватските компании в сферите на инженерството, строителството, хранителната промишленост и образованието се отличават с добро качество.

На конференцията бяха представени възможности за хърватските компании и експерти, кандидатстващи за процедури в обществен интерес в рамките на проекти, финансирани от ЕИБ с фокус върху Западните Балкани и Украйна.

Ръководителят на хърватския офис на ЕИБ Сладжана Чосич разказа за инвестициите на банката и Европейския съюз в инфраструктурата, енергийната индустрия, училищата, болниците и достъпния строеж на жилища в страните от Западните Балкани и в Украйна.

„В предстоящия период ЕИБ ще се фокусира върху реконструкцията и възстановяването на Украйна, европейските инвестиции в аспиранти и върху изпълнението на европейската програма „Глобален портал“ (Global Gateway)“, каза Чосич.

От началото на войната в Украйна общата подкрепа на ЕИБ за страната достигна два милиарда евро, като това не включва финансирането от европейския фонд за Украйна, създаден през 2023 г.

Чосич подчерта, че ЕИБ има водеща роля в инвестиционната рамка на Западните Балкани – платформа на Европейската комисия, насочена към разпознаване и развиване на стратегически инвестиции в региона. 

„От 2010 г. ЕИБ е осигурила финансиране в размер на над 10 милиарда за страните от Западните Балкани“, допълни още ръководителката на хърватския офис на ЕИБ.

Хърватският министър на финансите Марко Приморац отбеляза, че би искал днешната конференция да не бъде единствено платформа за обмен на информация, но и катализатор на по-близко сътрудничество между ЕИБ и Хърватия и да улесни участието на хърватски компании в проекти, финансирани и изпълнени от трети страни.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)

#инвестициите #европейската #инвестиционна #банка #еиб #западните #балкани #украйна #откриват #бизнес

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете