Графичната колекция “Женски образи“ на проф. Чавдар Славов беше представена в галерия “Васка Емануилова“

Графичната колекция “Женски образи“ на проф. Чавдар Славов беше представена в галерия “Васка Емануилова“

29 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Графичната колекция “Женски образи“ на проф. Чавдар Славов беше представена в галерия “Васка Емануилова“

Графичната колекция “Женски образи“ на проф. д-р Чавдар Славов беше представена в галерия “Васка Емануилова“ в София. 

Тя включва около 40 творби, изпълнени в различни техники на графичното изкуство – гравюра, литография, офорт, акватинта, мецотинто, суха игла, сериграфия.

“Преди 10 години в Софийска градска художествена галерия беше показана една наистина грандиозна и значителна изложба от графичната колекция на проф. Чавдар Славов – може би тогава обхващаше над 180 работи. Десет години след като поставихме началото там,... беше направен и един прекрасен каталог, а днес, на същата дата, се спряхме на една любопитна тема, а именно – образът на жената в неговата колекция“, каза Станислава Николова, една от кураторките.

Тя обясни, че основната причина за избора на тази тема е свързана с месеца, в който се открива изложбата - март, свързван с женското начало. “Фактът, че галерия “Васка Емануилова‘‘ е посветена на една голяма българска скулптурка, беше сред основните провокации да погледнем какви теми са се събрали в колекцията на проф. Славов и да се спрем точно на женските образи в нея“, добави Николова.

За подготовката на изложбата работи и Ренета Георгиева. Заедно със Станислава Николова подбират образите на жената в разнообразието им – портрети, жената като муза,  вдъхновителка, с мистичните ѝ форми.

Кураторката Николова обясни за БТА, че експозицията е разпределна в три помещения. Първото представя образите от всички тематични линии, които са застъпени – жената като вдъхновителка, тотем, мистична фигура. Във втората зала има повече портрети, а в третата са поместени творби на различна тематика – жена-музикантка, перачка и др.

“Повечето от вас знаят, че това е една моя кауза, която съществува повече от четиридесет години – над 40 години събирам тези творби. Не се считам за колекционер, защото не отговарям на всички критерии, но поне се старая да събера максимално много творби, в областта на графиката, наши художници, изявени майстори”, каза на откриването проф. д-р Чавдар Славов.

“Жената е основополагащият образ за художника от векове – неслучайно Мона Лиза на Леонардо да Винчи е една от най-гледаните и показвани картини по света. Жената е основополагащият фактор в природата‘‘, добави той.

Със свои творби в експозицията са представени графици от различни поколения – Златка Дъбова с гравюрата “Оброк“ и Карл Йорданов с офорта “Голо тяло“ (1957), Румен Скорчев с част от серията “Кутията на Пандора“ VI (2000), Иван Ненов с работата “Перачка“ (1974), и Светлин Русев с “Българка“ (1979) и “Акт“ (2008); литографиите на Андрей Даниел “Японска стая“ (2002), Димо Колибаров с творбата “Отражение“ I (2016); графиките на Владимир Чукич и др. Посетителите ще видят и различни рисунки като “Майка“ на Александър Денков и “Композиция с две фигури“ на Димитър Казаков – Нерон. Показани са и по-млади графици като Веселин Дамянов – VES.

Експозицията  може да бъде разгледана до 21 април.

 

#графичната #колекция #женски #образи #проф #чавдар #славов #представена #галерия #васка

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете