Гневни сръбски реакции във връзка с посещение на премиера Албин Курти в северната част на Косово

Гневни сръбски реакции във връзка с посещение на премиера Албин Курти в северната част на Косово

3 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гневни сръбски реакции във връзка с посещение на премиера Албин Курти в северната част на Косово

Службата на правителството на Сърбия за Косово и близката до Белград партия Сръбска листа оцениха днешната визита на косовския премиер Албин Курти в северната част на Косово като "опит за предизвикване на напрежение" и провокация към сърбите, които са мнозинство от населението в този район, съобщи белградската агенция Бета. В отделни декларации те оцениха, че Курти по време на престоя си в общините Лепосавич и Зубин Поток е показал, че "не се интересува от нормализация и деескалация" и че пристигането му е предизвикало "бунт“ сред сърбите.

Порталът KoSSev съобщи по-рано, че Курти е останал в община Лепосавич за около половин час, заедно с най-малко двама министри от неговото правителство и че причината за пристигането му е неизвестна. Посещението на Курти в Северно Косово, освен от лична охрана, е било подсигурено и от Косовската полицейска дирекция Север, потвърдиха за KoSSev. Директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович заяви, че само ден преди продължаването на диалога в Брюксел Курти "реши да нагнети ново напрежение на север".

"Фактът, че целият Лепосавич беше блокиран, когато той отиде до сградата на общината, е най-доброто доказателство за каква демонстрация на сила говорим“, заяви Петкович. По думите му "отваря се въпросът кой и по какъв начин е одобрил посещението на Курти на север, кой от международните представители е бил информиран, дали КейФОР и EULEX са съдействали и дали съгласие", посочи Петкович.

Сръбска листа заяви, че "дефилирането на Курти с десетки превозни средства и стотина въоръжени до зъби специални части на север е обезпокоило сърбите" и нарече това посещение "театрално представление". Тази политическа организация на сърбите в Косово, която се радва на подкрепата на Белград, оцени, че посещението на Курти "е насочено към дестабилизиране на ситуацията на място и предизвикване на напрежение". "Повече от ясно е, че с пристигането си той искаше да предизвика реакцията на сръбския народ и да се представи като жертва, за да спечели още политически дивиденти или гласове за предстоящите избори“, се казва в съобщението.

#службата #правителството #сърбия #косово #близката #белград #партия #сръбска #листа #оцениха

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете