Фолклорният фестивал на билката в село Доспей се откри за втора поредна година

Фолклорният фестивал на билката в село Доспей се откри за втора поредна година

24 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фолклорният фестивал на билката в село Доспей се откри за втора поредна година

За втора поредна година в самоковското село Доспей бе открит фолклорният фестивал „Доспей пее и танцува, и на билките се любува“, организиран от местното читалище „Отец Паисий - 1910“ и Община Самоков. 

Началото на фестивала бе дадено от кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов, от кмета на селото Николай Гешев и от председателя на местното читалище Христина Вукова. 

Кметът Джоргов каза, че с организацията на фолклорните фестивали се допринася за развитието на община Самоков. Той поздрави организаторите и всички присъстващи. Приветствие поднесоха и домакините от селото. 

Тази година във фестивала се включват около 40 състава основно от Югозападния и Северозападния регион. 

Фестивалът е с конкурсен характер и в него вземат участие певчески, танцови и индивидуални изпълнители. Те се оценяват от народната певица Светла Караджова и ръководителя на ансамбъл „Пирин“ Мирослав Димитров, които ще отличат победителите. Вечерта за настроението на присъстващите ще се погрижат народните изпълнители Ива и Велислава Костадинови. 

Фолклорният фестивал се организира по случай празника на билките – Еньовден, 24 юни. То е бил забравен в село Доспей и чрез фестивала и обичая, които подготвят за празника, се прави опит да се  възроди и отново да се празнува, както е било в миналото. 

Организаторите са аранжирали различни букети от билки, има обособен кът за снимки, а занаятчии от региона излагат своята продукция. 

 

#втора #поредна #година #самоковското #село #доспей #открит #фолклорният #фестивал #пее

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете