Фидан: "Хамас" ще разформирова военното си крило след създаването на независима Палестина

Фидан: "Хамас" ще разформирова военното си крило след създаването на независима Палестина

18 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фидан: "Хамас" ще разформирова военното си крило след създаването на независима Палестина

Радикалното палестинско движение "Хамас" ще ликвидира военното си крило след създаването на независима държава Палестина и ще продължи да действа като политическа партия. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан в Катар, предава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Фидан говори снощи на съвместна пресконференция с катарския премиер и министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ Исмаил Хания. 

"Хамас" ме информираха, че са съгласни след създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. да разформироват военното си крило, така че "Хамас" ще продължи да съществува само като политическа партия. Смятам, че това е много важен сигнал към международната общност за предприемане на стъпка към създаването на палестинска държава, каза Фидан.

Разговорите между Фидан и Хания се проведоха преди предстоящото посещение на Хания в Турция. Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с него в Истанбул на 20 април.

Турция и нейните съседи не искат външни държави да пренасят своите собствени конфликти в региона, каза още турският външен министър вчера, цитиран от Анадолската агенция. 

Повтаряме, че стъпките на Израел може да предизвикат регионална война. Миналата седмица стана ясно, че подобен риск съществува, каза той.

"Очевидно е, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се опитва да въвлече региона във война, за да си гарантира властта", добави Фидан.

Той също така критикува Израел за това, че по думите му „представя Хамас като терористична организация - като ДАЕШ („Ислямска държава“), а не като национално съпротивително движение", посочва Анадолската агенция.

#радикалното #палестинско #движение #хамас #ликвидира #военното #крило #създаването #независима #държава

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете