Европейската комисия одобри държавна помощ от 95,3 милиона евро за румънската национална авиокомпания ТАРОМ

Европейската комисия одобри държавна помощ от 95,3 милиона евро за румънската национална авиокомпания ТАРОМ

29 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Европейската комисия одобри държавна помощ от 95,3 милиона евро за румънската национална авиокомпания ТАРОМ

Европейската комисия одобри днес плановете на Румъния да отпусне на националния авиопревозвач ТАРОМ държавна помощ за преструктуриране на стойност 95,3 милиона евро на базата на нормите на ЕС за държавните помощи, съобщава Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение на ЕК.

Брюксел е стигнал до заключението, че мярката ще позволи на компанията да възстанови жизнеспособността си в дългосрочен план, като същевременно сведе до минимум нарушаването на принципите конкуренцията.

"Помощта за преструктуриране, отпусната от Румъния, която беше одобрена днес, ще допринесе за запазване на регионалната свързаност на гражданите и предприятията в Румъния. След нашето задълбочено разследване стигнахме до извода, че планът за преструктуриране на ТАРОМ ще осигури жизнеспособността в дългосрочен план на авиокомпанията. За да ограничи евентуалните нарушения на конкуренцията, предизвикани от държавната подкрепа, ТАРОМ ще намали значително броя на маршрутите и самолетите си", заяви заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер в прессъобщение.

На 28 май 2021 г. Румъния уведоми Европейската комисия за план за преструктуриране на ТАРОМ, който определяше пакет мерки за рационализация на операциите на авиопревозвача, за обновяване на остарелия му флот и за намаляване на разходите. По-късно, през юли 2021 г., ЕК започна задълбочено разследване, за да оцени дали предложените от Румъния мерки в полза на ТАРОМ съответстват на нормите на ЕС за държавните помощи. По време на този процес Румъния актуализира плана си, за да отговори на някои безпокойства на Комисията.

Понастоящем обявените мерки за преструктуриране включват отписване на дълг в размер на приблизително 49,53 млн. евро, съответстващ на стойността на спасителната помощ, одобрена от Комисията през февруари 2020 г., плюс съответните лихви, и капиталова инжекция в размер на приблизително 45,77 млн. евро.

Мерките за преструктуриране са насочени и към решаване на проблемите, довели до финансовите затруднения на ТАРОМ, по-специално чрез обновяване на остарелия флот и намаляване на разходите.

Според ЕК мерките са пропорционални, тъй като ТАРОМ има значителен собствен принос от около 77,66 млн. евро под формата на приходи от продажбата на самолети и от финансов лизинг, сключен при пазарни условия, а помощта е придружена от гаранции за ограничаване на нарушенията на конкуренцията на единния пазар. Тези гаранции включват намаляване на броя на маршрутите, по които оперира ТАРОМ, и на броя на въздухоплавателните средства, както и поддържане на този намален капацитет, като по този начин се ограничава присъствието му на пазара през целия период на преструктуриране, т.е. до 31 декември 2026 г.

"Въз основа на това Комисията стигна до заключението, че мерките, въведени от Румъния, са в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ", информира изпълнителният орган на ЕС.

#европейската #комисия #одобри #днес #плановете #румъния #отпусне #националния #авиопревозвач #таром

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете