ЕС призова косовските сърби да участват в преброяването в Косово и да изразят волята си в референдума на 21 април

ЕС призова косовските сърби да участват в преброяването в Косово и да изразят волята си в референдума на 21 април

9 април 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕС призова косовските сърби да участват в преброяването в Косово и да изразят волята си в референдума на 21 април

Европейският съюз изрази съжаление относно призивите за бойкот на процеса на преброяване в Косово и на референдума за отстраняване от длъжност на етническите албански кметове в четирите северни общини, предимно населени със сърби, отправени от най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа.

Преброяването на населението, домакинствата и жилищата в Косово започна на 5 април и ще продължи до 17 май, докато референдумът в Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица ще се проведе на 21 април.

До референдума се стигна, след като на местните избори в Косово на 23 април миналата година косовските сърби в четирите общини, в които са мнозинство, бойкотираха вота и избирателната активност беше 3,5 на сто. В резултат на това за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци, което предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина. 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.

„Вземаме под внимание притесненията във връзка с процеса, (който проправя път) за нови избори, изразени от сърбите в Косово. Въпреки това призоваваме „Сръбска листа“ да преразгледа решението си да не участва (в референдума), тъй като демокрацията означава участие и осъществяване на правото на сърбите в Косово да изразят мнението си в урните“, се казва в отговор на ЕС до медиите.

Според ЕС е ключово местните избори в северните косовски общини да се проведат „с участието на сърбите без предварителни условия“.

„Провеждането на нови избори за кметове на общини трябва да осигури пълно представително управление на север (в Косово) и да подпомогне намаляването на напрежението. Гласуването за отстраняване (на сегашните кметове етнически албанци на 21 април) е стъпка в тази посока“, посочва още ЕС.

Евросъюзът каза, че при напускането на косовските институции от сърбите през 2022 г. ЕС и партньорите му са се ангажирали косовските сърби да се върнат в тях.

„Наложително е да се върнем към ситуацията, в която сърбите от Косово вземат активно участие в местното управление, полицията и съдебната система в Северно Косово“, се казва още в позицията на ЕС.

За да бъде успешен референдумът на 21 април и да бъде отстранен общински кмет от длъжността му са нужни 50 процента плюс един гласове от имащите право на глас, отбелязва Радио Свободна Европа.

Резултатът се изпраща след това на косовския президент Вьоса Османи, която трябва да обяви предсрочни избори в срок от 30 до 45 дни.

Ако референдумът не бъде успешен, нова инициатива за отстраняване на кмет може да бъде предприета отново след 12 месеца.

Относно призива на „Сръбска листа“ косовските сърби да не вземат участие в процеса по преброяване в Косово ЕС каза, че „осигуряването на най-нови данни за населението има специално значение, тъй като не (е важно) само за осигуряването на справедливо разпределение на средствата между общините, но и за информирано вземане на политически решения, планиране на обществени услуги и справяне с различните нужди на различните демографски групи на населението“.

ЕС каза, че насърчава гражданите да участват в преброяването и призова косовските институции да засилят информационните си кампании за всички граждани, за да може те да имат достатъчно информация за този процес. 

Съгласно със закона за преброяването на населението, домакинствата и жилищата всеки, който откаже да даде поисканата от анкетиращия информация, може да бъде глобен с от 30 до 2000 евро, отбелязва медията. За бизнеса глобите са още по-големи, като възлизат на 20 000 евро.

След призивите на „Сръбска листа“ за бойкот на преброяването и референдума реагира и косовското правителство.

То призова партията да не разпространява дезинформация и да не упражнява натиск върху гражданите от сръбската общност на север в Косово, „които искат да бъдат част от демократичния процес на 21 април“.

„Това (референдумът за отстраняване от длъжност на етническите албански кметове в четирите северни общини на 21 април) е резултат от искането и подписите, събрани от граждани на Република Косово, жители на тези четири общини. Административната инструкция, която предвижда възможността за отстраняване на кметовете на общините, зачита политическата воля на гражданите“, каза косовското правителство в отговор до Радио Свободна Европа.

#европейският #съюз #изрази #съжаление #относно #призивите #бойкот #процеса #преброяване #косово

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете