Един от най-големите профсъюзи в Румъния планира митинг на 13 май с искане за намаляване на данъчната тежест за трудещите се

Един от най-големите профсъюзи в Румъния планира митинг на 13 май с искане за намаляване на данъчната тежест за трудещите се

11 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Един от най-големите профсъюзи в Румъния планира митинг на 13 май с искане за намаляване на данъчната тежест за трудещите се

Една от най-големите синдикални конфедерации в Румъния - Националният синдикален блок (НСБ), който включва около 350 000 членове в цяла Румъния, ще организира на 13 май протестен митинг пред сградата на правителството с искане за намаляване на данъчното бреме за трудещите се, съобщава Аджерпрес.

Според съобщение на организацията митингът, който ще се проведе под лозунга "Уважение към работата и тези които работят! Трудещите се в Румъния вече не искат да бъдат опитни зайчета за данъчни експерименти!", ще бъде последван от шествие до Министерството на икономиката, Министерството на труда и Министерството на финансите. 

"Целта на този протест е намаляване на облагането на труда в Румъния. Искаме по този начин уважение към труда и тези, които работят. През последните години политическата класа в Румъния постави капитала над всичко друго, а това доведе до миграцията зад граница на 5 милиона граждани на Румъния, намиращи се в трудоспособна възраст. Румъния в момента има най-враждебния пазар на труда що се отнася до социалния диалог. Румънските трудещи се се превърнаха в опитни зайчета за фискалните експерименти, правени от всички правителства след 1989 г.", се посочва в съобщение на НСБ.

Според синдикалната организация Румъния е единствената страна в Европейския съюз и в света, в която вноските на бизнеса към системата за социално осигуряване са прехвърлени върху служителите от 2018 г., като по този начин вноските за здравеопазване и към пенсионната система са се удвоили за служителите, а за работодателите са спаднали до нула.

"Днес Румъния има една от най-високите данъчни тежести в ЕС за сметка на работната ръка: 42,8 процента спрямо средното европейско ниво от 38,6 процента (...) Ниските заплати и високите данъци направиха така, че Румъния да регистрира третото най-ниско ниво на заетост на работната сила в ЕС през 2023 г. след Италия и Гърция според данни на Евростат. Едва 69 процента от румънците на възраст между 20 и 64 години, работят, което означава, че близо една трета от румънците не работят", подчертава още синдикалната организация.

НСБ призовава към протеста в понеделник да се присъединят всички румънци, които вече не могат да понасят данъчното бреме, независимо от социалния им статус, политическите им предпочитания, дали са или не синдикални членове, работещи, безработни, ученици, студенти, търсещи работи, настоящи или бъдещи бенефициенти на системата на социално осигуряване. 

"Чакаме ви на улицата редом до нас! Да направим така, че гласът ни да се чуе и да кажем още веднъж на управляващите силно и ясно: Вашите данъци и такси ни задушават! Искаме данъчна реформа сега!", допълват представителите на БНС в изпратеното до медиите съобщение.

Националният синдикален блок е синдикална организация на национално ниво, в която членуват над 900 синдикални организации с общо над 320 000 членове от сектори като машиностроене, транспорт, комунални услуги, строителство, пощи и телекомуникации, електротехника, автоматика и отбранителна промишленост, енергетика, текстилна промишленост, здравеопазване, култура, публична администрация, селско стопанство, финансово-банково дело, минно дело и други. 

#найголемите #синдикални #конфедерации #румъния #националният #синдикален #блок #нсб #включва #350

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете