Двама членове на гръцкото правителство са подали оставка , пише гръцко издание

Двама членове на гръцкото правителство са подали оставка , пише гръцко издание

29 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Двама членове на гръцкото правителство са подали оставка , пише гръцко издание

Държавният министър на Гърция Ставрос Папаставру и заместник премиерът Янис Братакос са подали оставка днес. Това съобщиха от канцеларията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.  Според нея министър-председателят е приел оставките и е благодарил на Папаставру и Братакос за сътрудничеството, посочва изданието "Прото тема".

Причините за оставките на длъжностните лица не са обявени официално. Изданието,  позовавайки се на правителствени източници, съобщава, че двамата членове на кабинета са подали оставка след участието им в публично събитие, което е изпратило на обществеността погрешно послание за правителството.

На свой ред гръцкият информационен портал pronews.gr съобщава, че премиерът е отстранил министрите заради техен опит за "установяване на отношения" с гръцкия корабособственик, бизнесмен и собственик на гръцките вестници "Вима", "Неа" и телевизионния канал "Мега" Вангелис Маринакис. Целта на отстраняването на министрите била да се прикрие този опит за установяване на отношения между членове на кабинета и бизнесмена.

Срещата между длъжностните лица и Маринакис, която се е състояла няколко дни, след като "Вима" публикува изобличителни статии за железопътната катастрофа през 2023 г., беше оповестена от Никос Андрулакис, лидер на опозиционната партия ПАСОК - Движение за промяна, и предизвика широк обществен отзвук.

Тази вечер гръцкият парламент обсъжда в пленарна зала вот на недоверие на правителството, съставено от управляващата дясноцентристка партия "Нова демокрация". Въпросът беше повдигнат от парламентарната група на ПАСОК - Движение за промяна, която обвини правителството в манипулиране на доказателствата за най-голямата влакова катастрофа в историята на Гърция, станала в нощта на 28 февруари срещу 1 март 2023 г. в Темпе. Тогава два влака се блъснаха и загинаха 57 души.

Андрулакис обвини правителството, че възпрепятства разследването на катастрофата. Той спомена и за публикация във вестник "Вима", в която се казва, че запис на разговор между началника на движението на гара Лариса и машинист, проведен малко преди железопътната катастрофа в прохода Темпе на 28 февруари миналата година е бил манипулиран, за да се изкара цялата трагедия като човешка грешка

 

#държавният #министър #гърция #ставрос #папаставру #заместник #премиерът #янис #братакос #подали

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете