Долната камара на румънския парламент отхвърли вота на недоверие към министъра на земеделието

Долната камара на румънския парламент отхвърли вота на недоверие към министъра на земеделието

26 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Долната камара на румънския парламент отхвърли вота на недоверие към министъра на земеделието

Камарата на депутатите (долната камара на парламента) в Румъния отхвърли днес вота на недоверие на министъра на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу, предава Аджерпрес. 

Предложението по инициатива на опозиционната партия „Съюз за спасение на Румъния“ бе отхвърлено със 149 гласа “против”, 77 гласа “за”, 7 “въздържали се” и 10 негласували. Вотът на недоверие на министъра на земеделието и развитието на селските райони бе под надслов „Одите за Чаушеску не спасяват румънското селско стопанство“.

Неговите вносители се аргументираха, че ресорният министър се отнася с пренебрежение към земеделските производители и се подиграва с румънците, които всеки ден плащат все по-високи цени на пазара и в магазините. Те обвиняват Флорин Барбу, че е прокарал в парламента закон, който облагодетелства фирми, близки до влиятелния член на Социалдемократическата партия (СДП) Паул Станеску. 

Става дума за закон, одобрен в края на 2023 г., който променя статута на десетки хиляди хектара земи в делтата на река Дунав, категоризирайки ги като пасища, пояснява информационният сайт Хотнюз. Съгласно новите разпоредби за тези земи може да се кандидатства за европейски субсидии, като румънските медии информираха, че след приемането на новия закон две компании, близки до Паул Станеску, са кандидатствали за субсидии в размер на 5 милиона евро.

Европейската прокуратура е изискала от румънската Агенция за плащания и интервенция в земеделието (APIA) документи, които се отнасят до исканията за европейски субсидии, подадени от две фирми, близки до генералния секретар на СДП Паул Станеску, потвърди в началото на годината за Хотнюз държавният секретар в министерството на земеделието Адриан Пинтя. 

В Агенцията е внесено искане за изплащане на субсидии за 36 000 хектара тръстика в делтата на Дунав, като сумата възлиза на над 5 милиона евро според източници на телевизия Про ТеВе.

През февруари министърът на земеделието Флорин Барбу уволни генералния директор на Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA) Йонуц Лупу заради забавяне на изплащането на субсидиите за фермерите. 

#камарата #депутатите #долната #камара #парламента #румъния #отхвърли #днес #вота #недоверие

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете