Днес в косовската столица Прищина започва „Седмица на гордостта“

Днес в косовската столица Прищина започва „Седмица на гордостта“

3 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Днес в косовската столица Прищина започва „Седмица на гордостта“

Днес в косовската столица Прищина започва „Седмица на гордостта“, която ще бъде отбелязана с различни дейности и събития за ЛГБТИ+ общността в страната, предаде КосоваПрес. Мотото на тазгодишното издание на „Седмицата на гордостта“ е „Били сме и ще бъдем“.

Официалното откриване на „Седмицата на гордостта“ ще бъде в 18:00 часа местно време, съобщава „Економия Онлайн“. 

По-голямата част от събитията през седмицата, посветена на ЛГБТИ+ общността, ще бъдат отворени за медиите в Косово, информира агенция КосоваПрес. Сред тях са аудио изложбата „Повече жени“ (More Women), Парадът на гордостта (Прайд) 2024 и концертът „Прищина Прайд: Всички заедно!“.

Косово обмисля легализирането на еднополовите съюзи в скоро време, отбелязва Ройтерс. Регулирането на тези съюзи трябва да стане чрез специален закон, който косовското правителство предвижда като препратка в проeкта за Граждански кодекс на Косово, съобщава информационният портал „Калдзо“.

Редица религиозни институции в страната обаче се обявиха против инициативата на косовското правителство за проправяне на път на еднополовите съюзи.

Проeктът за Граждански кодекс на Косово не успя да получи нужната подкрепа в косовския парламент през март 2022 г. и не беше подложен на гласуване през 2023 г. въпреки обещанията на правителството. По-рано тази година косовският правосъден министър Албулена Хаджиу заяви, че проектът за Граждански кодекс е много важен за косовското правителство, тъй като представлява напредък по отношение на правата на човека в Косово.

#днес #косовската #столица #прищина #започва #седмица #гордостта #отбелязана #различни #дейности

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете