Днес официално започва предизборната кампания за парламентарните избори на 8 май в Северна Македония

Днес официално започва предизборната кампания за парламентарните избори на 8 май в Северна Македония

18 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Днес официално започва предизборната кампания за парламентарните избори на 8 май в Северна Македония

Според изборното законодателство в Република Северна Македония днес официално започва предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори в страната, които ще се състоят заедно с втория кръг на президентските избори на 8 май. 

Вчера представители на 10 от 17 партии и коалиции, които ще участват в изборите, подписаха Кодекс за провеждане на честни и демократични избори, а представителите на две политически партии отказаха да го подпишат. Причините, според изявленията на Стевчо Якимовски от ГРОМ и председателя на партия Демократи Йорго Огненовски, е в начина на финансиране на кампаниите на политическите партии, който облагодетелства най-големите партии, както и смесването на кампаниите, при което председателите на партии, издигнали кандидат президенти, участват в президентската кампания, която започна на 4 април.

На 12 април Държавната избирателна комисия определи реда на кандидатските листи в бюлетината за изборите за нов парламент в страната. Съгласно предишното си решение, политическите партии и коалиции, които са издигнали кандидат-президенти, запазват в бюлетината за парламентарните избори номера, под който в бюлетината за президентските избори са вписани техните кандидати. Така първа ще бъде "Коалиция за европейско бъдеще", водена от СДСМ, втора е коалиция "Вашата Македония" начело с ВМРО-ДПМНЕ, под номер три коалиция "Смели за Македония" начело с ГРОМ, четвърта е коалиция "Европейски фронт", водена от най-голямата албанска партия ДСИ, пета -  Левица, шеста е коалицията от албански политически партии „Заслужава си”, седмо поред е Движение ЗНАМ. Под номер осем в бюлетината е коалицията Обединена Македония, девета - Нова алтернатива на кмета на Скопие Данела Арсовска, десета е партия Авая, единадесети са от Европейско гражданско движение, дванадесети - "Трета македонска ера", тринадесета - "Вашата партия", четиринадесета - "Родина Македония", петнадесета партия "Десна", чийто председател Люпчо Палевски, който е заподозрян за двойно убийство в страната, беше сменен преди изборите, под номер 16 в листата са партия Демократи и последна е Лейбъристката партия.

Съгласно друго решение на Държавната избирателна комисия, поради припокриването на предизборните кампании за президентски и парламентарни избори, в деня за размисъл за президентските избори кампанията за парламентарните няма да бъде прекъсвана.

За парламентарни избори Северна Македония е разделена на шест избирателни района и от всеки от тях в парламента влизат по 20 депутати, като по така наречения модел на Д’Онт се изчислява коя партия колко места ще получи.

#изборното #законодателство #република #северна #македония #днес #официално #започва #предизборната #кампания

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете