Деветима египтяни ще бъдат съдени за трафик на хора след инцидент с кораб, в който загинаха стотици мигранти

Деветима египтяни ще бъдат съдени за трафик на хора след инцидент с кораб, в който загинаха стотици мигранти

5 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Деветима египтяни ще бъдат съдени за трафик на хора след инцидент с кораб, в който загинаха стотици мигранти

Деветима египтяни, които са били на борда на кораб с мигранти, потънал край Гърция миналата година, при което загинаха стотици хора, ще бъдат изправени пред съд следващия месец, съобщи Ройтерс.

Египтяните са обвинени в контрабанда на хора, съобщиха днес гръцки съдебни източници в петък. Обстоятелствата около потъването на  кораба "Адриана“ през юни остават източник на спор между гръцките власти и групи, защитаващи правата на оцелелите и мигрантите. Процесът ще бъде бъде първата възможност да се чуят официално показанията на някои от присъствалите по време на инцидента.

Оцелелите обвиниха гръцката брегова охрана, че е преобърнала кораба. Властите, които са следили "Адриана" в продължение на часове, твърдят, че плавателният съд се е  преобърнал, когато кораб на бреговата охрана бил на около 70 метра от него. Бреговата охрана отрече каквото и да е нарушение. Остава неясно какво се е случило във времето, след като бреговата охрана е била предупредена за присъствието на кораба и времето на преобръщането му. В доклад от декември граничната агенция на ЕС Фронтекс, която е забелязал лодката от въздуха преди бреговата охрана, каза, че гръцките власти не са отговорили на нейните последващи обаждания и предложения за помощ.

Фронтекс заяви, че не може да прецени какво е причинило преобръщането на "Адриана".

Препълненият риболовен траулер превозваше стотици мигранти от Пакистан, Сирия и Египет, когато потъна южно от град Пилос, в международни води, на път от Либия за  Италия. Около 104 мъже са оцелели и само 82 тела са извадени от морето. Това е най-тежкият инцидент от години и отново подчерта опасностите за мигрантите, преминаващи през Средиземно море към Европа. Деветимата египтяни, които в предварителен арест от юни, са обвинени в причиняване на инцидента, участие в престъпна организация и контрабанда на мигранти и други престъпни деяния, заяви един от източниците за Ройтерс. Те отрекоха да са извършили престъпление. Делото трябва да започне на 21 май в Каламата.

#деветима #египтяни #борда #кораб #мигранти #потънал #край #гърция #миналата #година

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете