Делегация на талибаните присъства на организирана от ООН среща в Катар

Делегация на талибаните присъства на организирана от ООН среща в Катар

30 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Делегация на талибаните присъства на организирана от ООН среща в Катар

Делегация на талибаните присъства днес в ръководената от ООН среща в Катар, посветена на Афганистан, след като организаторите заявиха, че жените няма да бъдат допуснати до проявата, предаде Асошиейтед прес.

Двудневната среща, започваща  днес, е третата подобна, организирана от ООН и посветена на афганистанската криза, провеждаща се в катарската столица Доха.

Забиула Муджахид, главният говорител на режима на талибаните, написа в  "Екс", че тя се е срещнала с представители на различни държави, сред които Русия, Индия и Узбекистан, в рамките на срещата.  Муджахид ръководи делегацията на талибаните в Катар.

Талибаните не бяха поканени на първата среща в Доха, а генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че те са поставили неприемливи условия за участие във втората среща през февруари, включително искания членовете на афганистанското гражданско общество да бъдат изключени от преговорите и талибаните да бъдат третирани като законни управници на Афганистан.

Талибаните завзеха властта през август 2021 г., когато силите на САЩ и НАТО бяха в последните седмици от изтеглянето си от  Афганистан след две десетилетия на война. Нито една държава не е признала официално талибаните за правителство на Афганистан, а ООН заяви, че признаването е почти невъзможно, докато те продължават да налагат забраните за образование и заетостта на жените.

Главният представител на ООН в Афганистан Роза Отунбаева защити факта, че афганистанските жени не са били включени в срещата в Доха и подчерта, че със сигурност ще бъдат повдигнати искания за правата на жените на срещата в Доха.

#делегация #талибаните #присъства #днес #ръководената #оон #среща #катар #посветена #афганистан

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете