Камбоджански журналист е освободен под гаранция, след като се извини за "вредните" си публикации

Камбоджански журналист е освободен под гаранция, след като се извини за "вредните" си публикации

вчера · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Камбоджански журналист е освободен под гаранция, след като се извини за "вредните" си публикации

Награждаван камбоджански журналист, който беше арестуван по обвинение в подстрекаване на социални вълнения, беше освободен под гаранция, след като правителството публикува видеозапис как разследващият репортер се извинява, предаде Ройтерс.

Меч Дара, който е известен с разкриването на корупция и трафик на хора, беше задържан в предварителния арест от 1 октомври и е заплашен от до две години затвор. Арестът му предизвика загриженост сред групи за защита на правата на човека и у правителството на САЩ, посочва Ройтерс.

Адвокатът на Дара – Дуч Писет, потвърди, че той е бил освободен.

Дара разговаря за кратко с репортери пред затвора в провинция Кандал, преди да отпътува с кола, съобщи журналист от Ройтерс.

В решението си от 1 октомври районният съд в Пномпен заяви, че Дара, който е работил за местни и международни медии, е  публикувал "провокативни" и "неверни" съобщения и снимки на каменна кариера в свещена планина.

Вчера министърът на информацията на Камбоджа сподели с журналистите видеозапис, в който Дара, облечен в затворническа униформа, се извинява.

Видеото беше придружен от снимки на написано на ръка писмо от три страници, което според министъра е от журналиста. 

"Във всички съобщения, които публикувах, предавах невярна информация, която засегна репутацията на лидерите и страната. Искрено се извинявам за грешките си и обещавам да спра да споделям такова вредно съдържание“, казва Дара във видеото.

Миналата година Дара получи награда от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за работата му по огласяването на съществуващи в Камбоджа огромни комплекси, в които работят предимно доведени чрез трафик на хора работници.

#награждаван #камбоджански #журналист #арестуван #обвинение #подстрекаване #социални #вълнения #освободен #гаранция

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете