Читалище „Надежда“ във Велико Търново отбеляза 155 години от създаването си с концерта „Надежда и приятели“

Читалище „Надежда“ във Велико Търново отбеляза 155 години от създаването си с концерта „Надежда и приятели“

13 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Читалище „Надежда“ във Велико Търново отбеляза 155 години от създаването си с концерта „Надежда и приятели“

Читалище „Надежда“ във Велико Търново отбеляза 155 години от създаването си с концерта „Надежда и приятели“, съобщиха от културната институция.

На сцената се изявиха възпитаниците на детската балетна школа „Класика“ с ръководител хореографът Малин Удварев. Балетната школа е създадена към читалището през 2019 година, над 40 деца се обучават в в нея. През 2021 година децата участваха във фестивала “Сцена на вековете” с представяне на балетен спектакъл “Лешникотрошачката”, като части от него и от балетния спектакъл „Копелия“, бяха представени пред публиката в салона на читалището.

В празничния концерт участваха и хористите от смесен хор“Царевец“ към читалището с диригент проф. Божанка Моцинова и вокален педагог проф. Сребра Михалева. Приятелското гостуване на сцената беше в лицето на музикантите от Духовия оркестър на Община Велико Търново с диригент маестро Владимир Бошнаков и ученици на Сребра Михалева.

Председателят на читалищното настоятелство арх. Донка Колева връчи 39 грамоти, плакети и почетни знаци на участниците в читалищния живот, както и на съмишленици и институции, подпомагали дейността на читалището през годините. Тя обяви и началото на дарителската кампания, чиято цел е набирането на средства за възстановяването на сцената на театралния салон.

Първата читалищна сграда с театрален салон в България е построена от 6 май 1885 г. до края на 1886 г. Проектът е изработен и подарен от австроунгарския инженер Франц Белабел. За подпомагане на строителството и обзавеждането е създаден фонд за набиране на средства, а сред дарителите са Стефан Стамболов, княз Александър Батенберг, княз Фердинанд Сакскобургготски и много търновци, припомни арх. Колева и допълни, че целта на кампанията е да стимулира днешните дарители.

#читалище #надежда #велико #търново #отбеляза #155 #години #създаването #концерта #приятели

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете