Четирима активисти на опозицията бяха задържани във Венецуела

Четирима активисти на опозицията бяха задържани във Венецуела

18 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Четирима активисти на опозицията бяха задържани във Венецуела

Венецуелската опозиционна коалиция съобщи вчера, че четирима активисти от две от нейните политически партии са били задържани през последните дни на фона на нарастващото напрежение в навечерието на президентските избори през юли, предаде Ройтерс.

Четиримата задържани - Габриел Гонсалес, Хавиер Сиснерос, Жанкарлос Ривас и Хуан Ириарте от партиите "Народна воля" и "Венте Венецуела", са били арестувани от миналия петък до вчера от силите за сигурност. Те са обвинени в подбуждане на омраза и в заговор, съобщи говорител на опозицията.

Главната прокуратура на Венецуела не е отговорила още на искането на Ройтерс за коментар.

Задържането на четиримата активисти и на журналиста Луис Лопес стават на фона на благоприятните резултати от социологическите допитвания за Едмундо Гонсалес, избран като кандидат на опозицията, след като най-висшият съд на Венецуела потвърди решението за забрана за заемане на обществени длъжности за победителката на първичните избори Мария Корина Мачадо.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, който се бори за трети мандат, е бил предпочетен от около 30% от избирателите в неотдавнашно социологическо допитване, докато Гонсалес е бил подкрепен от 50% от гласоподавателите.

#венецуелската #опозиционна #коалиция #съобщи #вчера #четирима #активисти #нейните #политически #партии

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете