Чешкото правителство одобри реформа, предвиждаща увеличаването на пенсионната възраст

Чешкото правителство одобри реформа, предвиждаща увеличаването на пенсионната възраст

1 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Чешкото правителство одобри реформа, предвиждаща увеличаването на пенсионната възраст

Чешкото правителство одобри законови промени, които предвиждат увеличаване на пенсионната възраст и намаляване на размера на пенсиите за бъдещите пенсионери, като целта е всяка година да се правят икономии в размер на милиарди долари, предаде Ройтерс.

Реформата предвижда всяка година възрастта за пенсиониране да се отлага с по седем месеца за хората, които сега са на 52 г. Понастоящем чешките граждани се пенсионират на 65 г., а средната продължителност на живота им е 76 години за мъжете и 82 години за жените, сочат данни на Чешката статистическа служба от 2022 г.

Освен това пенсиите, изчислявани за бъдещите пенсионери, ще бъдат намалени с около 8 % в сравнение с настоящата формула.

Чехия, подобно на много други европейски страни, е подложена на фискален натиск от застаряващото население заради високата продължителност на живота и ниската раждаемост.

Миналата година държавата е изразходвала 9,4% от БВП за пенсии, а пенсионната система е отчела рекорден недостиг от 72,8 млрд. чешки крони (3,10 млрд. долара), което възлиза на близо 1% от БВП.

Правителството разполага с достатъчно гласове в парламента, за да прокара закона. Но опозицията, водена от популистката партия „Действие на недоволните граждани“ на бившия премиер Андрей Бабиш, вероятно ще превърне реформата в инструмент от предизборната си кампания преди парламентарните избори, които ще се проведат през есента на следващата година.

#чешкото #правителство #одобри #законови #промени #предвиждат #увеличаване #пенсионната #възраст #намаляване

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете