Броени дни преди евроизборите в Братислава цари спокойствие

Броени дни преди евроизборите в Братислава цари спокойствие

6 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Броени дни преди евроизборите в Братислава цари спокойствие

Броени дни преди изборите за Европейски парламент (които в Словакия ще бъдат произведени на 8 юни) в словашката столица Братислава цари спокойствието на всекидневието.

Прави впечатление, че дори в центъра на града няма почти никакви агитационни материали. Партиите са се ограничили със скромни улични реклами в малък размер, които спокойно биха били игнорирани от човек, който не се интересува от политика. Липсата на голям брой агитационни материали може да бъде обяснена не на последно място и от влиянието, което оказа върху предизборната кампания опитът за убийство на премиера Роберт Фицо на 15 май. След атаката срещу премиера почти всички политически партии, явно или мълчаливо, се обединиха около идеята, че предизборните прояви следва да бъдат сведени до минимум, за да не бъдат нажежавани политическите страсти. Може би този негласен финал на предизборната кампания е и обяснението за пълното отсъствие в центъра на Братислава на агитационни материали на партията на Роберт Фицо и най-важен партньор в управляващата коалиция "Посока - социална демокрация".

На отделни места се виждат вече споменатите скромни улични реклами в малък формат на основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия" и на партията "Глас - социална демокрация", която е вторият по важност партньор в управляващата коалиция.

В Братислава няма предизборни прояви, хората живеят нормалния си всекидневен живот.

Спокойствието беше донякъде нарушено днес от първото публично обръщение на премиера Роберт Фицо след атаката срещу него от 15 май. Обръщението на премиера обаче беше белязано от помирителни нотки, като той каза, че прощава на нападателя си и няма да предприема правни действия срещу него.

#броени #дни #изборите #европейски #парламент #словакия #бъдат #произведени #словашката #столица

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете