Британският премиер Сунак отново отказа да изключи избори през юли

Британският премиер Сунак отново отказа да изключи избори през юли

28 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Британският премиер Сунак отново отказа да изключи избори през юли

Британският премиер Риши Сунак отново отказа да изключи произвеждането на общи избори през юли на фона на спекулациите, че катастрофални резултати за торите на местните избори през май могат да повлияят на решението му, предаде Прес асосиейшън/ДПА.

Сунак заяви: "Няма да кажа нищо повече от това, което вече съм казал", а то е, че националните избори вероятно ще бъдат през втората половина на годината.

Повечето анализатори, които следят британското правителство, приемат, че това означава октомври или ноември, въпреки че технически може да означава и месец юли.

Но провал на изборите за кметове и общински съветници на 2 май може да се превърне в предизвикателство за неговото ръководство или да го убеди, че изтеглено по-напред гласуване може да бъде по-добро решение, отколкото да продължава „на куц крак“ с разделена партия.

Преминаването на бивш министър на здравеопазването от консерваторите към редиците на лейбъристите може допълнително да изплаши и без това неспокойните депутати тори и да увеличи натиска върху министър-председателя, отбелязва Пи Ей/ДПА.

Доктор Дан Полтър вчера обяви, че напуска партията на торите, която той обвини, че вече не дава приоритет на пренапрегнатата Национална здравна служба.

В разговор, записан преди шоковото дезертиране на д-р Полтър, Сунак беше попитан от телевизионния водещ Тревър Филипс дали втората половина на 2024 г. може да означава юли.

Премиерът отговори: "Няма да кажа нищо повече от това, което вече съм казал, бях достатъчно ясен за това."

Притискан многократно да каже дали изключва месец юли, той каза: „Няма да го направя.“

Когато водещият сър Тревър казва, че иска да знае за кога да планира лятната си ваканция, министър-председателят отговаря: „Всъщност, Тревър, това е по-важно от вашата ваканция или ваканцията на когото и да било. Имам да свърша работа в интерес на страната.“

„И както говорихме, постигаме резултати, когато става въпрос за справяне с нелегалната миграция. Постигаме резултати, когато става дума за инвестиране в нашата отбрана.“

След по-малко от седмица торите се очаква да загубят около половината от своите съветници по места, а техните двама най-високопоставени регионални кметове са изправени пред трудни състезания.

Някои анализатори смятат, че поражението за кмета на Уест Мидландс Анди Стрийт и кмета на Тийс Вали Бен Хаучън може да доведе до внасяне на вот на недоверие срещу министър-председателя. За целта са нужни подписите на 52 депутати тори.

В петък от правителствените среди се разпространиха слухове, че Сунак може да даде старта на предизборна кампания още в понеделник в опит да осуети евентуални действия на депутати тори, въпреки че от Даунинг стрийт ги отхвърлиха.

Последната възможна дата, на която Сунак може да произведе изборите, е 28 януари 2025 г.

Тази седмица Сунак се опита да укрепи премиерския си пост с вълна от добри новини, включително приемането на закона за предоставяне на убежище, предвиждащ прехвърляне на мигранти в Руанда, и обещанието да изразходва 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Министърът на отбраната Грант Шапс призова колегите си, обмислящи сваляне на Сунак преди общите избори, да „го оставят да си върши работата“.

„Сега не е нито времето, нито мястото“ да се опитваме да поставим начело друг лидер на консерваторите“, каза Шапс за в. „Таймс“.

Но скорошно проучване предполага, че избирателите, които са подкрепили консерваторите през 2019 г., а впоследствие са се отказали от партията, биха били по-склонни да гласуват за торите, ако начело е друг лидер.

#британският #премиер #риши #сунак #отново #отказа #изключи #произвеждането #общи #избори

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете